Limba română la-ndemână
Cum este corect? #6

Cum este corect? #6

Cum este corect: „cumsecade” sau „cum se cade”? Un român cumsecade se ocupă de propriul nivel lingvistic și caută să învețe, așa cum poate, limba română… Dacă înveți cum se cade din necunoaștere în cunoaștere, vei ajunge mare… Doar cine cade are de unde să se ridice, corect?

Ambele variante sunt corecte, doar că e nevoie de puțină atenție la context.

„Cumsecade” se folosește ca adjectiv, cu sensul de om cinstit, onest, bun… Ești cumsecade dacă te preocupi să folosești limba română în mod corect. Românul este un om cumsecade, în general, dar dacă mai și învață să vorbească și să scrie corect, atunci e nobil.

„Cum se cade” se folosește atunci când se prezintă o acțiune, și anume aceea de a cădea. Cum se cade din avion? Mai greu, dar se poate… Cum se cade dintr-o căruță? Foarte simplu… Cum se cade din picioare? Se cade… Structura „cum se cade” nu se folosește des în contextul unei acțiuni. Câte discuții ai într-o săptămână despre cum cade cineva sau ceva? Dacă lucrezi într-un domeniu tehnic, atunci da, ai un context clar pentru a folosi structura asta, dar în celelalte situații, oamenii de lângă tine sau știrile pe care le vei citi, vor aduce cuvântul „cumsecade” ca adjectiv, ca trăsătură umană. Bine ar fi să recunoști când se scrie legat și când se scrie despărțit…

Așadar, ești atât de cumsecade încât să înveți cum se cade din pomul necunoașterii pe tărâmul cunoașterii? Mai multe articole de la rubrica asta atât de faină vei găsi AICI.


Sursă imagine: Hannes Schütz on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile