Știri internaționale
Ziua Mondială a Toleranței – 2022

Ziua Mondială a Toleranței – 2022

Ce înseamnă toleranța? Acceptare? Bun-simț? Indulgență? Cred că mai degrabă înseamnă „lasă-mă să te las”.

Contextul socio-politic în care ne aflăm de câțiva ani, ne sugerează să fim toleranți față de toată lumea, în sensul că nu trebuie să judecăm, ci trebuie să-i acceptăm pe toți așa cum sunt.

Ideea asta de „flower-power” e bună, dar orice lucru care n-are la bază Biblia, fie el și proclamarea binelui, se strică. Ei, adică oamenii care mișcă păpușile la nivel politic, vor acceptarea răului cu binețe. Tot ei, vor să accepți minciuna. Din nou, ei, vor să accepți orice, chiar cu forța, de dragul ideii deformate a toleranței.

Păi dacă ți se impune toleranța, atunci apare intoleranța. Dă-i cuiva care are intoleranță la lactoză să bea lapte. Ce se întâmplă? Ceva neplăcut…

Oamenii deștepți știu asta, de aia se bagă pe gât, prin toate mijloacele de comunicare a mass-mediei, omuleții ăia de la LGBTQIA2S+. Nu doar creștinii sunt intoleranți față de păcat, ci și unii oameni necreștini. Iar prin faptul că impui ceva ce știi de la început că nu va fi acceptat, înseamnă să pornești un scandal sau să faci scânteie după scânteie… Sau e ca și cum lași intenționat să „scape” o butelie.

Ce trebuie tolerat? Sloganul României în istorie, „Capul plecat sabia nu-l taie”, nu se aplică la toleranță. Nu trebuie să înghiți toate prostiile. Dacă chiar vrei să aplici sloganul anterior, atunci ai dezlegare să împlinești și dictonul „Pumnii mei carte nu știe”. Doar așa, ca formă de toleranță, ca exercițiu fizic, ca încălzire la nivel de toleranță. În legea junglei totul e permis, deci suntem pe domeniul toleranței…

Toleranța lui Dumnezeu se traduce prin îndurare, adică știe că ești făcut din țărână și se îndură de tine… Toleranța părinților se traduce prin îngăduință, adică ești al lor, deci te mai rabdă cumva, te mai îngăduie… Toleranța celor îndrăgostiți se traduce prin… habar n-am, ceva cu privire la iubire. De fapt, toleranța curată are la bază dragostea. Unii au o problemă la mansardă, au construit un pic greșit și astfel se încurcă în tot felul de ideologii inventate pe vremea lui Karl sau lui Pazvante Chioru’.

Mai există și toleranța de tip complezență, care se acordă membrilor din familie sau celor apropiați. Asta înseamnă un fel de respect prin care le spui ceea ce vor să audă. Dacă copilul îți spune că 2 + 2 = 5, tu îi spui „Bravo!” și mergi mai departe? Sper că nu faci asta și iei atitudine pe loc… Complezența nu face bine întotdeauna, de fapt, în majoritatea cazurilor face rău.

Așadar, ce este toleranța? De ce se sărbătorește ca o zi specială la nivel mondial? Sunt peste 16 tratate semnate cu privire la Ziua Mondială a Toleranței, de acum aproximativ 30 de ani, deci trebuie cumva tolerat modul de raportare la nivel de respect. Respectul celuilalt în diversitatea socio-culturală.

Eu mă declar o persoană care acceptă ideea de bază a toleranței, dar mi-am făcut și o idee proprie, deci merg pe varianta „lasă-mă să te las”. Dacă n-avem tangețe, nu e spre binele amândurora? Eu te tolerez, tu mă tolerezi, noi ne tolerăm…

Astăzi, 16 noiembrie, este Ziua Mondială a Toleranței! La mulți ani!


Sursă imagine: JIUNN-YIH LAU on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile