Recenzie la filmul „The Book of Eli”
Ce preferi dintre o carte și un film? De ce cartea, de ce filmul? Ca să le-mpaci pe ambele, mai bine te uiți la un film despre o carte…
Filmul „The Book of Eli” a apărut în 15 ianuarie, 2010. Despre ce este vorba? Despre cartea lui Eli? Să zicem că da, dar nu neapărat a lui Eli…
Începutul e captivant, chiar dacă e un cadru monoton și are culori închise. Echipa de filmare ar merita nota 10. De-abia după 7 minute a început personajul principal să vorbească (doar că n-a zis ceva frumos… mai bine tăcea).
Contextul filmului se petrece pe un teren sterp, pe o zonă deșertică. Arată ca și cum omenirea ar fi pe cale de dispariție după ce a fost bombardată cu bombe atomice. Când ajunge Eli (personajul principal) în câte-un sat sau mini-oraș, e verificat să nu care cumva să aibă semne că ar fi canibal. Se știe că cei care mănâncă carne de om ajung bolnavi mintal și fac prostii… Revin la viața reală… S-a dat o știre acum 6-8 ani, cum că în Japonia ar fi legal să mănânci carne de om și că s-ar fi deschis primul restaurant din lume unde poți consuma astfel de carne. Se pare că a fost o știre falsă… Revin la film…
La ce genuri este încadrat filmul pe IMDb? Acțiune, aventură, dramă și thriller („ceva” de groază). Nu e chiar de groază. E mai mult de spaimă. Plus că luminozitatea este destul de scăzută, astlel că nu observi prea mult sânge în scenele cu „pac-pac, poc-poc, îi mort”.
Mi s-a părut destul de interesant cum s-a cotit acțiunea filmului atunci când mercenarii i-au adus cărți lui Carnegie (șeful la tot). Singura treabă (principală) a mercenarilor era să găsească o carte. Carnegie este un intelectual de rang înalt… Probabil că e doar singurul care știe să citească… Ce carte caută omul ăsta? Biblia.
Eli are cartea de care are nevoie Carnegie, numai că nu vrea să i-o dea… E o întreagă poveste cu „pac-pac, poc-poc, îi mort”. Eli e și un bun luptător, dar și protejat. E cumva sub o aură divină. Are înțelepciune și cunoaște semnele unui pericol, știe ce face, se bazează pe credință, iar majoritatea vorbelor sale sunt versete biblice.
Oamenii sunt foarte speriați, situația e una gri (la propriu și la figurat), iar Biblia este o carte pe cale de dispariție. De fapt, doar Eli mai are o Biblie. De ce a fost distrusă? Păi s-a dovedit în trecut că este o carte cu putere și influență, astfel că așa au decis să o distrugă. Problema e că au distrus și omenirea, nu doar Biblia…
Spre final, Eli este împușcat în burtă (dar încă nu moare), iar Carnegie se alege cu Biblia. Faza mai interesantă este că acea Biblie era scrisă în alfabetul Braille, iar Carnegie turbă de furie… Oricum era grav bolnav, probabil îmbrățișat de o septicemie gâlcevitoare. Tipologia de om a lui Carnegie e o definiție foarte bună a manifestării păcatului: la început îți merge bine, te avânți și faci progrese, lumea îți cade la picioare, iar dintr-o dată ești zdrobit ca pe un gândac și rămâi fără nimic (până și sufletul ți-e făcut franjuri…).
Eli ajunge într-un târziu pe Insula Alcatraz cu Biblia. Doar că nu mai are Biblia în format fizic… S-a dus acolo cu scopul de a le oferi Biblia. Cei de pe acea insulă au tot felul de cărți, dar le lipsește Biblia. Scopul lor este să revitalizeze omenirea cu ajutorul cărților…
Le dă Eli până la urmă Biblia? Și cu glonțul în burtă, și „bătut de soartă”? Da. Cum? Păi Eli a învățat Biblia pe de rost… Asta a făcut timp de 30 de ani… A citit Biblia până a învățat-o pe de rost… Eli vorbește și altul scrie după dictare… Așa apare Biblia în varianta King James…
Ce notă îi dau filmului? Nota 4 pentru scenariu, nota 8 pentru echipa de filmare/montare, nota 7 pentru idee și nota 7 pentru esența filmului. Nota finală: 6.5 (rotunjit la 6).
Sursă imagine: Natalya Letunova on Unsplash
Distribuie și altora: