„Trepte” sau „trepți”?

„Trepte” sau „trepți”?

Care este pluralul corect al cuvântului „treaptă”? „Trepte” sau „trepți”? Dacă urci sau cobori scările, înseamnă că faci același lucru și cu treptele, nu-i așa? Sau oare cu „trepțile”?

Am auzit de o grămadă de ori varianta „trepți”. E bine, nu e bine? Păi nu e bine deloc.

Dacă tot vrei să zici (sau să scrii) un cuvânt ce se termină cu „epți”, atunci poți să-ți pui neuronii să stea drepți (în special ăia deștepți) și să accepți faptul că nu toți sunt înțelepți. E dur ce-am scris? Scopul meu e să te-ajut, nu „să tun și să tai”.

Limba română este frumoasă și dacă tot ești român sau dacă tot ai învățat limba română și o folosești la scris, citit, vorbit, atunci nu ezita să o folosești la modul cel mai corect.

Era să scriu că limba română trebuie folosită la timpul corect… Cred că timpul corect este de fiecare dată, deci nu ar trebui să fie o zi anume în care să folosim corect limba română.

Apropo, știi când e Ziua Națională a Limbii Române? În 31 august. Este o sărbătoare care se ține în Republica Moldova începând cu anul 1990, iar la noi din 2013. Moldovenii noștri merită felicitați! Felicitări!

Așadar, pluralul corect al cuvântul „treaptă” este „trepte”. Îți place să urci treptele? Treptele vieții merită urcate, nu coborâte…

Până data viitoare, nu uita să folosești corect limba română!

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile