„Nu mor caii când vor câinii…”

„Nu mor caii când vor câinii…”

Cu siguranță ai auzit proverbul „Nu mor caii când vor câinii”. Știi cumva ce înseamnă? Pare limpede la prima vedere dacă ne punem lentilele pe cai, respectiv pe câini.

Apropo, proverbul complet este următorul: „Nu mor caii când vor câinii, nici câinii când vor stăpânii”.

Sunt de-acord cu prima parte a proverbului, dar partea a 2-a lasă de dorit și mai ales mult loc de interpretare că dacă m-aș apuca acum de o explicație, aș scrie liniștit o lucrare de licență în filosofie abstractă. Glumesc…

Să-ți dau un pic de context de ce scriu articolul de față? Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA și fost președinte (2017 – 2021), a fost cât pe-aci să fie asasinat.

Probabil că ai văzut la știri, poate chiar și momentul când a fost „rașchetat” de către unul din gloanțele care l-au căutat orbește și nebunește… Din nefericire, unul din oamenii care se aflau în tribuna din spatele lui a fost omorât.

Donald Trump s-a ales cu rană la urechea dreaptă (glonțul i-a trecut pe la ureche…) și cel mai probabil va fi următorul președinte al Statelor Unite ale Americii. „Nu mor caii când vor câinii…”

Dacă tot ne „învârtim” pe un articol cu titlu tip proverb, hai să-ți las un alt proverb despre ceea ce înseamnă erou:

„Erou este acela care știe să reziste cu un minut mai mult.”

Novalis

Ce a spus, printre altele, Donald Trump după ce s-a ridicat? „Fight! Fight! Fight!” Cred că asta trebuie să facă și să zică un lider adevărat. Oamenii au nevoie de lideri, darămite o țară, fie ea SUA sau România?!

Nu vreau să insist (prea mult) în articolul ăsta pe chestiuni legate de politică, ci mai mult pe trăsături de caracter. Până la urmă, politica este făcută (sau „vomată”) de către politicieni, iar politicienii sunt oameni, corect?

Bineînțeles, unii sunt demoni, dar rămâne și partea umană activă cât timp omul trăiește…


Caracterul animalelor


La cine crezi că mă refer? La animale sau la oameni? Din nefericire, de foarte multe ori vezi oameni care au comportament de animale.

Înțeleg că e cald afară (Lipova, 15:43, 14 iulie, 2024, 38°C și vreo 43°C la soare), dar asta nu este o scuză să-ți trimiți neuronii în vacanță și să gândești cu ce-a rămas, adică cu acel „nimic”.

Există nimicul? Dacă ne referim la materie, timp și spațiu, nu doar la filosofie (#idee), e limpede ca apa cristalină faptul că nimicul nu există. Ceva va exista întotdeauna.

Acel „ceva” este sursa care aprinde scânteia, iar apoi apar certurile și pavarea drumului către un nou război mondial. Glumesc? Uneori, dar nu-i de joacă cu cearta. De fapt, aici e lipsa de comunicare. Iluzia care se formează în gândirea ta și a mea poate fi extrem de dăunătoare. Nu poți să greșești din nimic, la fel cum nu poți să faci lucruri bune din nimic.

Ce caracter au animalele? Dacă ne referim la cai, aceștia sunt caracterizați prin noblețe, postură, eleganță, dar și de un volum imens de lucru.

Ai citit „Ferma Animalelor”, de George Orwell? Îți recomand să o citești, apoi să dai o „geană” pe articolul „Recenzie la cartea Ferma Animalelor, de George Orwell”.

În cartea „Ferma Animalelor” este un personaj pe nume Boxer (nume sugestiv, nu-i așa?), care este un cal foarte, foarte, foarte muncitor. Fără Boxer, ferma porcilor (expresia asta este și mai sugestivă), n-ar fi rezistat atât de mult.

Dar oare ce caracter au câinii? Putem vorbi de caracter la animale? Hai să scriu puțin despre câini și apoi încerc să definesc ce înseamnă caracterul.

Câinii sunt considerați cei mai buni prieteni ai omului, corect? Mi se pare tragic de trist să fii om și să te înțelegi mai bine cu un câine decât cu un om.

Nu trebuie să generalizezi ideea că un câine este cel mai bun prieten al omului. Animalul, prin comportamentul lui, este caracterizat de instincte.

Câinii sunt cu mult mai prejos decât caii. Dacă ar fi să intru în detalii, aș demonstra că un câine este mai prejos decât un cal la nivel de carcater exact cum este și diferența de dimensiune între cei doi.

Mi-aș permite încă o remarcă: uneori, câinii sunt niște simple javre ordinare. Să fie asta și o trăsătură de caracter umană?


Ce este caracterul?


Bine că n-am întrebat „Ce este adevărul?” (Ioan 18:38).

Dacă te uiți în DEX (dexonline.ro), vei vedea că înseamnă „ansamblul însușirilor fundamentale psihice-morale ale unei persoane, care se manifestă în modul de comportare, în ideile și acțiunile sale”. O altă definiție, mai scurtă, este că semnifică „personalitatea morală fermă”.

Să mai dau și alte definiții?

Sfat: dacă vrei să înveți ceva și să-ți înmagazinezi acea informație în memoria de lungă durată (adică să ții minte oricând, orice, ca pe „Tatăl Nostru”), atunci îți recomand să cauți cât mai multe surse și să abordezi subiectul din mai multe unghiuri.

Degeaba analizezi un pătrat dintr-un colț. Vei ajunge să te contrazici cu cei care cunosc situația din celelalte trei colțuri… Nu mai bine cunoști tot și taci sau vorbești când trebuie? Mai bine potolești cearta decât să o pornești sau să o întreții.

În cartea lui Mircea Traian Biju, „Micul dicționar al spiritului uman”, sunt o grămadă de definiții date de unii dintre cei mai mari gânditori din toate timpurile. Îți las patru definiții a ceea ce înseamnă caracterul din perspectiva unor gânditori de renume:

  • „Alcătuire din ideile și sentimentele noastre.” (Voltaire)
  • „Voință perfect cultivată.” (Plutarh)
  • „Sursă a vieții din care izvorăsc acțiunile individuale.” (Zenon)
  • „Cea mai înaltă multiplicare a capacității umane.” (K. Fischer)

Putem spune că și animalele au caracter? Dar oare putem spune că sufletul înglobează caracterul? Apropo, din ce este format sufletul? Din sentimente ce au de-a face atât cu inima, cât și cu mintea.

Să mai dau o definiție a caracterului? Hai să vedem cum se formează.

Ai auzit de Nicolae Iorga? Cu siguranță. Marele nostru român a spus, printre altele, următoarea frază:

Semeni un gând, culegi o faptă. Semeni o faptă, culegi un obicei. Semeni un obicei, culegi un caracter. Semeni un caracter, culegi un destin.

Nicolae Iorga

Fie că vrei, fie că nu vrei, ești responsabil în mod direct de caracterul tău. Dar animalul? Animalul are suflet? Hai să apelăm la Biblie:

19. Căci soarta omului și a dobitocului este aceeași; aceeași soartă au amândoi; cum moare unul, așa moare și celălalt; toți au aceeași suflare, și omul nu întrece cu nimic pe dobitoc, căci totul este deșertăciune.

20. Toate merg la un loc; toate au fost făcute din țărână și se întorc în țărână.

21. Cine știe dacă suflarea omului se suie în sus și dacă suflarea dobitocului se coboară jos, în pământ?

Eclesiastul 3:19-21

Ai putea spune că omul ăsta care a scris versetul 21 din Eclesiastul, capitolul 3, este ateu. Nu te pripi! În Eclesiastul 12:7 spune că duhul se întoarce la Dumnezeu. Vezi că este o diferență între trup, suflet și duh?

Sufletul are de-a face cu caracterul.


Caracterul politicienilor


Nu vreau să generalizez, dar la bază, politicienii reprezintă fix oglinda societății din care fac parte. Dacă în comunitatea respectivă sunt 1.000 de hoți, atunci nu te aștepta să aleagă un primar care nu le are cu furatul. E logic, corect?

Nu vreau nici să dau cu joarda pe politicienii români care au făcut cel mai „frumos” jaf, pardon, blat, de la Revoluție încoace. E „noaptea minții” ca PNL să se unească cu PSD și să continue în „interesul românilor”.

De fapt, și „noaptea minții” are rolul ei. Nu toată lumea trebuie să fie în cunoștință de cauză. Sau?

Trebuie să fie și oameni păcăliți.

Partea nasoală este că cei păcăliți sunt mulți, iar rezultatul îi va afecta și pe ceilalți care sunt cu „capul pe umeri”.

Dacă scriu că politicienii au un caracter de hiene sau de șacali, nu greșesc.

Politicienii din SUA le dau clasă politicienilor români la capitolul influență, iar politicienii români le dau clasă la capitolul manipulare.

Greșesc? Să fie ambele caracteristici la toți politicienii? Întrebare-ntrebătoare…

Nu e totuna să fii politician într-un sistem capitalist sau să fii politician într-un sistem comunist.


„Nu mor caii când vor câinii…”


Donald Trump a scăpat cu bine. Ce se va întâmpla pe viitor numai Dumnezeu știe. Dacă Trump era omorât, ar fi fost un dezastru nu doar la nivel național (SUA), ci și la nivel global.

Într-adevăr, sunt o grămadă de politicieni care fac rău poporului (de oriunde s-ar afla), dar asasinarea lor este cea mai proastă soluție posibilă. A doua cea mai proastă soluție este să-i urmezi și să-i aperi spunând că răul pe care-l fac este bun.

Pentru cei curioși care sunt setoși de informații și analogii, fie ele un pic forțate, îți las următoarea informație care să te pună pe gânduri: Donald Trump a fost împușcat la ora locală 6:11 PM (Pennsylvania).

Știi ce scrie în Efeseni 6:11?

Îmbrăcați-vă cu toată armătura lui Dumnezeu, ca să puteți ține piept împotriva uneltirilor diavolului.

Efeseni 6:11

E drept că Donald Trump are un trecut dezastruos. S-a distrat, și-a trăit viața la maxim, a avut orice femeie și-a dorit, s-a lăfăit în bani, a dus o viață de lux (și o duce când vrea), dar ca om politic este net superior oricărui politician contemporan.

Donald Trump este la bază om de business, știe să negocieze, știe să obțină ce-și dorește și mai știe ceva: știe cum să vorbească pe limba poporului (inclusiv a adversarului).

Dumnezeu nu și-a terminat treaba cu Trump. De altfel, Dumnezeu nu și-a terminat treaba nici cu tine!

„Nu mor caii când vor câinii…”

E limpede pentru toată lumea că Donald Trump deranjează și nu deranjează pe oricine, ci pe cei care au putere demonică. S-a încercat discreditarea lui în toate modurile și tot nu l-au pus pe tușă.

Care va fi rezultatul? Cel mai probabil va ieși președinte. Care vor fi urmările? Ori bubuie Al Treilea Război Mondial, ori se „usucă” războaiele actuale: Rusia vs. Ucraina și Israel vs. Lumea („Prostia”) arabă.

Închei cu niște versete din Apocalipsa, dacă tot am pornit subiectul despre tăria și caracterul calului.

11. Apoi am văzut cerul deschis și iată că s-a arătat un cal alb! Cel ce sta pe el se cheamă „Cel credincios” și „Cel adevărat” și El judecă și Se luptă cu dreptate.

19. Și am văzut fiara și pe împărații pământului și oștile lor, adunate ca să facă război cu Cel ce ședea călare pe cal și cu oastea Lui.

21. Iar ceilalți au fost uciși cu sabia care ieșea din gura Celui ce ședea călare pe cal. Și toate păsările s-au săturat din carnea lor.

Apocalipsa 19:11, 19, 21

Caii au un rol aparte. Câinii au o soartă aparte:

Afară sunt câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigașii, închinătorii la idoli și oricine iubește minciuna și trăiește în minciună!

Apocalisa 22:15

Sursă imagine: adevarul.ro

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile