Este tehnologia un păcat?

Este tehnologia un păcat?

Oare e păcat să ai cont de Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, Twitter? E păcat să te uiți la televizor? Dar să asculți radio? Bine-bine, asta cu radioul am forțat-o… E păcat să ai un telefon mobil? Gata, mai un pic ajung să întreb dacă e păcat să respiri, dar nu vreau să-ți demonstrez cum poate fi adevărat…

Ce este păcatul? O acțiune prin care nu se face binele. Să dezvolt un pic definiția păcatului? Tehnologia în sine nu este un păcat, dar poate fi folosită ca o unealtă de a comite un păcat. Oamenii care au creat și care folosesc tehnologia intră în linie dreaptă pentru titlul de „păcătoși înrăiți”, dacă scopul este unul dăunător. În schimb, dacă tehnologia are un rol benefic societății, atunci nu trebuie răstignit nimeni…

Câte locuri de muncă s-ar anula dacă ar fi pană de curent electric în toată lumea? O lună fără electricitate ar produce daune mai mari decât în cele două războaie mondiale… Sau nu? Un an de zile ar fi catastrofă mondială…

Presupun că nu durează mult să înțeleagă, cine vrea să înțeleagă, faptul că tehnologia se poate folosi în scopuri constructive, dar și în scopuri distructive. Racheta nu trebuie să facă „poc” la dușman în curte, gloanțele nu sunt nasturi la cămașă pentru „vecini”, iar internetul nu reprezintă un loc de bârfă, ceartă și răspândire a invidiei (sau o fi?).

Lumea ar cădea în cap fără tehnologie? Nu. Omul s-ar descurca. Evident, nu orice om, dar s-ar inventa alte lucruri benefice pentru menținerea vieții. Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea Sa, deci, e inevitabil ca un om să nu se descurce. Cât timp trăiește, omul gândește.

Ce a fost va mai fi și ce s-a făcut se va mai face; nu este nimic nou sub soare. (Eclesiastul 1:9)

Dacă se întrerupe energia electrică la nivel global, asta înseamnă că omul va găsi o altă cale de a face lumină? Absolut. N-am pe cine să întreb din perioada lui Moise, dar nu cred că egiptenii au avut iluminarea publică bazată pe torțe sau făclii… Oamenii din corabia lui Noe au stat pe întuneric? Poate animalele nu au avut o sursă de lumină naturală, dar cred că măcar unul din cei opt oameni s-a folosit de o altă sursă de lumină în afară de acel gemuleț lat de 1 cot (Geneza 6:16), fără să aprindă un foc…

Personal, cred că tehnologia din trecut a fost enorm de avansată și cred că ar fi existat metode de socializare online sau mijloace de transport (precum mașinile). Pe scurt, tot ce există astăzi, a existat și înainte. „Haterii de bună credință” de-abia așteaptă să mă-ntrebe „ce mai fac”. Evident că nu a existat Facebook sau Mercedes, dar tehnologia din spate a fost. Pe ce mă bazez?

Dacă este vreun lucru despre care s-ar putea spune: „Iată ceva nou!”, de mult lucrul acela era și în veacurile dinaintea noastră. Nimeni nu-și mai aduce aminte de ce a fost mai înainte; și ce va mai fi, ce se va mai întâmpla mai pe urmă, nu va lăsa nicio urmă de aducere aminte la cei ce vor trăi mai târziu. (Eclesiastul 1:10-11)

Nu e normal? Cunoașterea fiind limitată, e normal să fie un cerc comun în care omenirea se învârte ca să nu iasă din parametrii stabiliți de Dumnezeu. Oare cât de avansată era tehnologia când s-a construit turnul Babel? Nici n-au coborât bine din corabie și după 2 capitole… oamenii au vrut să ajungă la Dumnezeu…

Ca să închei en-fanfare, revin la ce am scris în primul paragraf.

E păcat să ai cont de Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, Twitter? Evident că nu. Contează ce faci cu acel cont în spațiul online, contează foarte mult ce postezi, la ce te uiți și în ce mod îți investești timpul. Sunt mai multe categorii de oameni: cei care postează tot ce fac într-o zi, cei care postează ce mănâncă, cei care postează (doar) ce fac în concediu, cei care postează selfie-uri imitând diverse animăluțe, cei care postează ce li se pare interesant că au postat alții, cei care postează lucruri bune… Mă opresc la cei care postează lucruri bune, adică, cei care răspândesc un clip sau un citat bun sau chiar un verset. În social media este loc pentru toată lumea, important e să pui acolo lucruri bune… Plantează binele în online!

E păcat să te uiți la televizor? Categoric că nu (un televizor poate fi și oprit… nu?). Am auzit (și parcă încă aud cu o ureche) de la diverși predicatori faptul că televizorul este păcat, că este nenorocit etc., etc., etc. Bun, păi du-te omule și uită-te la un televizor și zi-mi cu câte sudalme/suduieli dă după tine… Un om fără minte, în mod clar pornește televizorul și stă până mâine gură-cască în fața lui. Dar omul cu minte? Unul cu un pic de minte poate butona telecomanda și se oprește când vede ceva interesant. Televizorul în sine nu-i păcat, dar programele difuzate acolo sunt prilej de păcătuire garantată. De altfel, există programe foarte bune… E păcat să vizionezi un film? Depinde și ce film… Unii zic că e păcat doar pentru simplul fapt că nu știi ce apare pe-acolo și s-ar putea să fii ispitit „deodată și fără leac”. La astfel de oameni le recomand să stea în casă, să nu cumva să iasă pe-afară ca nu cumva să fie ispitiți. Stați în casă!

Care e rolul ispitei? Să ispitească. Simplu. Dacă ești pe rețelele de socializare sau cu televizorul pornit fără niciun scop, ci doar ca să-ți pierzi timpul, atunci e normal ca ele să fie prilejul tău de păcătuire. Îți pierzi timpul? Păcătuiești. Tehnologia a fost creată pentru a câștiga timp, timp pe care să-l folosești în altă parte, la lucruri mai importante.

Nu vreau să las nicio concluzie, fiecare să hotărască în dreptul lui partea cu rețelele de socializare etc., dar pot să îndemn la disciplină. Încearcă să te folosești cu măsură de tehnologie. N-are rost să ajungi epuizat din cauza timpului petrecut în online. Îți câștigi existența astfel? Bun, dar ai grijă să nu-ți pierzi sănătatea.

Tehnologia nu este păcat. Omul e păcătos. Depinde de tine cum folosești tehnologia!

Dumnezeu să-ți dea înțelepciune și pricepere în toate lucrurile!


Sursă imagine: Robynne Hu on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile