Nod gordian
De ce ai pleca(t) din biserica locală?

De ce ai pleca(t) din biserica locală?

Țin să precizez faptul că acest articol nu este pentru cei care s-au lepădat de Dumnezeu, care s-au dezis de adevărata credință și care nu mai au treabă cu nicio biserică! Așadar, mă adresez în mod direct celor care ar pleca sau au plecat din biserica locală.

Mai clarific ceva înainte să încep: dacă ai plecat din biserica locală pe motiv că te-ai mutat într-o altă țară sau într-un alt oraș (sau că ai plecat la studii) sau chiar pentru că te-ai căsătorit, atunci ești curat(-ă).

„Am fost nemulțumit de…”

E normal să fii nemulțumit de ceva anume? Bineînțeles, e chiar recomandat să începi cu tine… să fii nemulțumit de nemulțumirea ta… E normal să fii nemulțumit de cum evoluează biserica? Dacă nu ești păstorul ei, atunci ori taci (și te rogi), ori pui mâna și faci ceva (bun).

Ești nemulțumit de păstor? Cu toate greșelile pe care crezi că le face, să nu uiți că el este unsul Domnului și îi dă socoteală direct lui Dumnezeu, nu ție…

Ești nemulțumit de comitetul bisericii? Nu te-a vizitat nimeni de 20 de ani de când ești membru în biserică sau nu-ți convine că n-are nimeni viziune pentru o direcție clară a bisericii? Nu te necăji degeaba… Direcția bisericii e una singură: Împărăția cerurilor. Evanghelizarea bisericii trebuie să aibă rod, cât mai mulți oameni să fie mântuiți, nu doar cei din biserică… Fă ceva în direcția asta, ieși afară și evanghelizează!

Ești nemulțumit de formațiile muzicale? Dacă n-ai cât de cât o înclinație la muzică, adică să te pricepi să cânți măcar la un instrument, nu doar să fii un consumator de muzică, ai o nemulțumire „defectă”! Oamenii cu vârsta îmbelșugată sunt adiați pe inimă când aud acordeonul (mă refer la bisericile clasice), iar tinerii sunt cu mâna pe sus la cântările de tip worship care țin mai mult de 10 minute… Hai că nu mă bag în subiectul ăsta la cât de dezbătut a fost festivalul Heartbeats în ultimele săptămâni (în mod special în mediul evanghelic). Apropo, care e poziția oficială a cultelor (predominante) cu privire la un festival de muzică creștină? Mă refer la Cultul Penticostal și la Cultul Baptist.

Ești nemulțumit de o persoană anume? Fii în continuare! Te îmbolnăvești de inimă și degeaba, și garantat, și câștigi doar necazuri… E fain? Știm amândoi că nu… Alungă nemulțumirea asta, nu-și are rostul.

Oare sunt motive să fii nemulțumit? Hai să-ți pun înainte și câteva motive legitime de nemulțumire. Fii nemulțumit când vine cineva pentru prima dată la biserică și dă-i locul tău dacă nu i-l oferă nimeni (nu-l lăsa să stea în picioare pentru că data viitoare nu mai vine). Fii nemulțumit când vin musafiri la biserică și ia-i la tine la masă dacă nu se găsește nimeni altcineva… Fii nemulțumit că echipamentele tehnice sau instrumentele din biserică sunt învechite sau stricate și cumpără altele noi (scumpe și bune!). Fii nemulțumit când e nevoie de oameni la un proiect de ajutorare și fă-ți tu o echipă dacă nu se găsește nimeni (sau mergi singur!).

„N-am mai suportat regulile…”

Fiecare biserică are un set de reguli și asta e normal. La fel cum la un loc de muncă ai un regulament, fie că sunt norme de lucru, fie reguli de bun-simț sau de protecție (în câmpul muncii), așa și la biserică trebuie să fie un regulament de bază pe care trebuie să-l respecți.

Personal, evit orice dezbatere cu cei care aduc în discuție purtarea baticului (dacă se leagă în față sau nu), lungimea fustei, dacă e voie să ai barbă sau nu, cât de lung să fie părul (la bărbați) și dacă e ok să porți cămașă cu mânecă scurtă… Păi ce să fac cu astfel de oameni? Să mă bag tare și să-i iau la „bani mărunți”? Astfel de oameni își bazează întreaga viață pe reguli, pe împlinirea setului de reguli, astfel că dacă sufli puțin pe ei li se clatină credința. Dacă biserica locală îți spune că n-ai voie să predici din cauza faptului că ai barbă, păi stai liniștit și vezi dacă te lasă să cânți…

Înțelept e să ajungi la un numitor comun în toate lucrurile, dar nu cred că te poate obliga o biserică să te supui regulilor întru totul, mă refer la reguli care pun în evidență legalismul. Nu baticul, fusta, barba sau părul te lasă fără mântuire… Fii înțelept și fă totul cu bun-simț. Dacă nicicum nu se poate și ești amenințat cu iadul de către conducerea bisericii, atunci ai făcut foarte bine dacă ai plecat din biserică, iar dacă ai continuat să rămâi, păi atunci înseamnă că ești sfânt! Chiar un sfânt! Stai acolo și fă-ți treaba… „Dar e după Biblie, frate!” aud des, dar dacă eu îți arăt un alt verset, apoi încă un verset și tot așa, atunci ce zice omul din lume? Ăștia citesc aceeași Biblie și merg pe direcții diferite… Dacă am avea înțelepciune am face să fie bine…

„Sunt tânăr, n-am chef de ei… să mă lase-n pace!”

Tinerii din biserici ori sunt băgați în seamă (prea mult), ori nu sunt deloc… Cale de mijloc n-am văzut. În astfel de cazuri au aplicat greșit Matei 5:37 (Felul vostru de vorbire să fie: ‘Da, da; nu, nu’; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău.). Astfel că au luat ori partea cu „da” și îi bagă în seamă pe tineri, deci tinerii dau tonul ca niște răsfățați, ori pe „nu”, iar tinerii sunt arătați cu degetul, ca pe niște ciudați, de parcă n-ar fi copiii lor… În regulă, ce le recomand la astfel de tineri? Să fie martiri în biserica locală? Nu, ci să stea lângă Dumnezeu ca să fie niște eroi în biserica locală! E exclus să te afli la voia întâmplării într-o biserică, asta să fie clar pentru toată lumea.

Mulți tineri intră în conflict cu cei din conducerea bisericii în diferite domenii. Ba că tinerii nu sunt mulțumiți de stilul de predicare, ba că vor o trupă de worship (cu tobe și chitară electrică), ba că vor o schimbare și nu vine de nicăieri, ba că ei sunt cineva și nu se supun nimănui, ba că au figuri și nu știu cum să le exprime… Păi dacă sunt profesor, atunci să nu vină la mine un elev ca să-mi explice cum trebuie să predau sau să-mi spună că el n-are nevoie de matematică, ci doar de cunoștințe la istorie. Ce fac cu un imatur care-mi dictează cum trebuie să-mi fac munca? Ascult de el? Tinerii bisericii trebuie învățați și încurajați! Atât! Nimic mai mult, de restul se ocupă Dumnezeu, știe El unde să-i folosească mai departe, dar trebuie să fie pregătiți. Bineînțeles, tinerii au și idei bune, astfel că trebuie neapărat să porți un dialog cu ei, nu trebuie subestimați.

Sunt tineri care atunci când iasă din biserica lor și vizitează o biserică mai modernă, li se schimbă viața complet… Parcă au văzut o altă lume. Bisericile legaliste sunt la polul opus în raport cu bisericile moderne. Ce denotă asta? Imaturitate spirituală. Te surprinde un stil care îți fură ochii? Senzaționalul? Păi odată ce te-a prins o biserică cu stilul ei mai aparte bazat pe emoții, atunci să fii atent că vine alta mai de senzație și te ia în echipa ei. Credința ta e mărginită. Încă ești tânăr, nu-i problemă (așa mare), mergi la biserica respectivă, fă naveta dacă chiar îți dorești să lași biserica locală… „cu idei din 1900 toamna”.

Cele mai multe conflicte într-o biserică apar datorită tinerilor. Fie că e copilul cuiva mai de seamă, fie că sunt atât de mofturoși că fac gălăgie imediat, fie că după o vârstă le apare câte o idee și nu știu ce să facă cu ea… Cel mai bun mod de a părăsi biserica locală este în liniște și pace.

Ce merită să știi, dar să nu uiți?

Fie că îți bate nemulțumirea la ușă sau că ești constrâns de reguli și n-ai chef de sfaturile celor cu vârsta îmbelșugată, să știi că numai Duhul lui Dumnezeu ține o biserică, o înmulțește și face ca lucrarea să meargă înainte! Tu și cu mine suntem oameni, iar omul e supus greșelii. Sunt unii oameni capabili care fac o lucrare de excelență în anumite biserici, dar ei sunt o excepție, nu trebuie să-i ai neapărat în biserica ta locală. Fii tu acel om care lucrează la nivel de excelență pentru Domnul! Să vină alții la tine la biserică, în biserica aia mică de 50 de persoane, când aud că tu ești folosit de Dumnezeu cu folos! Să facă alții naveta la bisericuța ta și să fii tu mărturie în localitatea ta că Dumnezeu lucrează cu putere!

Dacă e nevoie să pleci din biserica locală pe motive fără nicio acoperire, atunci e un pic de bai… Dacă deja ai plecat pe motive solide și ți-ai găsit o biserică în care să slujești pe Domnul din toată inima, atunci e bine. Dar dacă nu ai plecat din biserica locală și încă ești arătat cu degetul de către niște farisei care au citit 5 minute ceva ce n-au înțeles, atunci e foarte bine! Doar să stai lângă Dumnezeu și ai să vezi că nimic n-a fost în zadar!

P.S. Plecarea sau măcar gândul de a pleca din biserica locală este un subiect actual în fiecare generație. Ce e de făcut? Trebuie o reformă în fiecare biserică? Să pleci din biserica locală la altă biserică? Dacă ai găsit o biserică în care te simți bine, nu e normal să o frecventezi pe aceea și s-o lași pe cea locală? Te invit să lași un comentariu cu părerile și experiențele tale!


Sursă imagine: Andrew Seaman on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile