Limba română la-ndemână
Cum scrii corect? #8

Cum scrii corect? #8

Cum scrii corect? „Paianjăn” sau „păianjen”? Sau scrii „paianjen”? Sigur nu scrii „paiangăn”, de la „omul paiangăn” sau „paiangen”. Sunt multe variante, nu-i așa? Hai să aprindem „becul” și să o găsim pe cea corectă.

Ce este un păianjen? O chestie, nu se poate numi animal sau insectă… Sau? Păianjenul are 8 picioare articulate și o mare pasiune: țese pânze.

Îl știi pe „omul paiangăn”? Nu există, deci nu-l știi. Am scris anul trecut pe blogul de business că Spiderman este cel mai căutat supererou pe Google în ultimii 25 de ani (exact câți ani are domnul Google). Interesant, nu-i așa?

Dacă tot am scris că are 8 picioare, hai să-ți scriu și că are 8 elemente la picioare. E tare interesant cum e construit un păianjen. Tu fii pe fază că deja am scris varianta corectă de câteva ori…

Elementele unui picior de păianjen sunt următoarele: coxa, trocanterul, femurul, patela, tibia, metatarsul, tarsul, gheara.

Păianjenii țes mai multe tipuri de pânze. Cea mai cunoscută este pânza circulară.

Ca și curiozitate, merită să știi că cel mai mic păianjen din lume este Patu marplesi. 10 astfel de specimene încap pe vârful unui creion. Tare, nu?

Așadar, varianta corectă este „păianjen”, cu „ă” și cu terminația „-en”. Formele „paianjen”, „paiangen”, „paianjăn”, „paiangăn” etc., sunt incorecte.

P.S. Dacă vezi un păianjen, salută-l și din partea mea cu o lovitură sub centură!

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile