Limba română la-ndemână
Cum scrii corect? #7

Cum scrii corect? #7

Cum scrii corect: „parter” sau „partier”? Unii scriu „parter” și pronunță „partier”, alții scriu „partier” și pronunță „parter”, iar ceilalți se descurcă… Tu cum scrii?

Forma corectă este „parter”. Nu vine de la „cine-mparte, parte-și face”. Când ne referim la o clădire, parterul începe de la nivelul solului. De-abia apoi se trece la nivelul superior și intră etajele în discuție… Sub parter se află demisolul, sub demisol e pământ, iar sub pământ se află buncărul.

Ce facem cu cei care scriu sau/și pronunță „partier”? Îi trimitem la parter… Păi ce să le facem? Le trimitem articolul ăsta și îi rugăm să-l citească de 2 ori, apoi le mulțumim. „Partier” este o formă eronată, nici măcar nu poate fi încadrată la regionalisme sau la alte forme de pronunție cu accent țărănesc.

Ca să-ți dau puțin de lucru, gândește-te cât de fain ar fi să vezi scris pe documente oficiale „partia de sus” în loc de „partea de sus”. În fine, hai să coborâm cu picioarele pe pământ, la parter…


Sursă imagine: James Walsh on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile