Cum scrii corect? #4

Cum scrii corect? #4

Cum scrii corect: „azi-dimineață” sau „azi dimineață”? Care sunt șansele să te fi trezit azi-dimineață cu întrebarea asta? Zero?

Unii vorbitori de limbă română, un fel de „brontozauri”, folosesc în scris și cuvântul legat, adică „azidimineață”. Dacă îi văd că au scris cu diacritice, atunci îi apreciez, altfel, îi las să se aprecieze singuri…

Varianta corectă și normală este cea cu cratimă: azi-dimineață. Știai că prima mea poezie (serioasă) trebuia să aibă titlul „Șezi pe-o cratimă!”? Doar că mi s-a părut prea greu să fac o poezie despre reguli gramaticale în limba română. Totul se întâmpla la finalul lunii iunie, în anul 2016. În fine… Dacă vrei să fii darnic cu cratimele, îți recomand poezia asta.

Varianta „azi dimineață”, fără cratimă, este cea mai utilizată în formă scrisă. Doar că aici se ia ca și un cuvânt compus… Am putea scrie cu virgulă: „Vreau să merg azi, dimineață, pe la ora 08:05…“. Iată un caz scris corect, în care avem cuvintele scrise fără cratimă, dar separate prin virgulă.

Îți place limba română? N-ai de ales… Cică așa se răspunde și după 30 de ani de căsnicie :

-Îți place de el/ea?
-N-am de ales…
-De ce?
-Pentru că am făcut cea mai bună alegere…

Fain răspuns… Azi-dimineață…


Sursă imagine: Joanna Kosinska on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile