Nod gordian
Cum e generația din ziua de azi?

Cum e generația din ziua de azi?

Cum e generația din ziua de azi? Unii spun că la cât de „bine” știu să se descurce copiii, adolescenții și tinerii din ziua de azi, dac-ar fi doar ei pe planeta Pământ, ar venit Apocalipsa îndată… Tu ce zici?

Te afli și tu printre cei care-i acuză pe copiii, adolescenții și tinerii din ziua de azi? Dar oare cum era pe vremea ta? Oamenii erau mai competenți?

Eu cred că fiecare generație are plusurile și minusurile ei, iar per ansamblu, toate sunt la fel.

Ce a fost va mai fi și ce s-a făcut se va mai face; nu este nimic nou sub soare. (Eclesiastul 1:9)

Nu pot afirma că înainte era mai bine decât acum și nici n-aș vrea… Cred în evoluție, în progres, în ideea de scop și creativitate…

Nu zice: „Cum se face că zilele de mai înainte erau mai bune decât acestea?” Căci nu din înțelepciune întrebi așa. (Eclesiastul 7:10)

Poate zici că ți-ar fi plăcut să fii primul om, să fii tu Adam sau Eva, dar nu cred că merită să te-ngropi sub povara păcatului. De ce să fii primul om care păcătuiește? Nu alegeai mai bine dacă erai protopărintele omenirii…


„O generație lipsită de principii”

Poate spui și tu că generația din ziua de azi este o generație lipsită de principii.

Sunt de-acord că există mulți copii, adolescenți și tineri care n-au principii. Efectiv n-au „pe nimeni”.

Totuși, cunosc personal copii, adolescenți și tineri care au principii sănătoase. Într-adevăr, astfel de oameni sunt rari, dar așa era și „pe vremea mea”. Totdeauna oamenii valoroși sunt rari.

Cine e de vină pentru o generație lipsită de valori? În primul rând adulții, ceea ce rezultă că foarte mulți adulți, care sunt părinți, nu și-au educat odraslele cu principii. Dacă părinții n-au principii sănătoase și nu investesc în educația copiilor, la ce să te-aștepți? O soluție ar fi conștientizarea și maturizarea precoce a copiilor, dar foarte puțini lăstari dau roade înainte de vreme…

Nu cred că generația din ziua de azi este una complet lipsită de principii. Cred însă că foarte mulți adulți sunt fără principii, iar lucrul acesta se vede la copii. La cine se uită copiii pentru a-i lua ca exemplu? La adulți.


„O generație instabilă din punct de vedere psihic”

Asta-i dură, nu-i așa?

Problema tinerilor de acum 100 de ani era cum să meargă și apoi să supraviețuiască la război. Acum problemele sunt care mai de care mai „interesante”, de la procentul bateriei la telefon, conexiunea la internet și ieșirile în oraș, până la suferirea în dragoste „la prima vedere”.

Unii spun că un tânăr sau un adolescent (sau un copil) din ziua de azi se simte rănit mai ceva ca la o „încasare” de glonț dacă îi spui o vorbă mai „accentuată”. Să nu care cumva să spui ceva către unul mai „necopt”, că îl destabilizezi complet…

„Vremurile grele creeazi oameni puternici. Oamenii puternici creează vremuri bune. Vremurile bune creează oameni slabi. Oamenii slabi creează vremuri grele.”

Ce zici de citatul anterior? Sunt de-acord 100% cu fiecare afirmație!

În fiecare generație există o mulțime sau un procent majoritar de tineri instabili din punct de vedere psihic. Dar oare de ce? Tot pe adulți dau vina… Cred că vina principală trebuie „aruncată” pe adulți, apoi pe tineri. Adolescenții și copiii sunt prea inocenți ca să suporte povara vinovăției.

Nu vreau să generalizez, dar dacă adulții sunt ușor de influențat, atunci ce să ceri de la copii, adolescenți și tineri?


„O generație ușor de influențat”

Probabil că una dintre armele cele mai nocive pentru generația din ziua de azi sunt manipulările entităților din LGBTQIA2S+.

Cât de cretin să fii ca adult pentru a-l lăsa pe un copil sau adolescent (chiar tânăr) să-și aleagă identitatea de gen? N-ai la ce să te aștepți din partea unui adult matur cât un purice…

Da, generația actuală este ușor de influențat, dar nu trebuie generalizat. De ce? Pentru că încă există oameni cu principii sănătoase, care sunt stabili din punct de vedere psihic și care sunt de neclintit. Oamenii aceștia sunt prețioși! Caută-i și stai pe lângă ei! Vei învăța multe numai dacă stai în jurul lor…


Ce este de făcut?

Mă pun în categoria adulților… Cred că adulții trebuie educați. Urgent!

De ce apar generațiile lipsite de principii? Din pricina adulților care se ocupă superficial de odraslele lor. Un adult cu principii sănătoase va fi în stare să dea învățături sănătoase.

Poate spui că și tu ești adult cu principii, dar n-ai timp să dai învățături copiilor, adolescenților sau tinerilor. Acest lucru denotă faptul că n-ai principii sănătoase…

Deci cine știe să facă bine și nu face săvârșește un păcat! (Iacov 4:17)

„Pe un adult nu-l mai schimbă nimeni”, nu-i așa? Greșit! Îl schimbă Dumnezeu! Prefer să fiu schimbat (modelat) de Dumnezeu, chiar dacă doare, dar să fac o treabă bună, decât să fac „baie” în pasivitate…

Dacă adulții sunt schimbați după voia lui Dumnezeu, atunci e inevitabil să se producă o schimbare în rândul celor mai mici.

Cred că fiecare generație are o rată mai mare de oameni fără principii, instabili din punct de vedere psihic și ușor de influențat. Problema principală este la rădăcină, unde se află păcatul. Nu doar atât, ci și pământul care este fertil păcatului… Poți scoate roade bune din păcat? Niciodată! Pentru roade bune există Dumnezeu!

Sfat: n-are rost să critici generația din ziua de azi! Mai bine fă ceva și ajută! Orice ajutor bun începe cu rugăciune…

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile