Care este pluralul cuvântului „pizza”?

Care este pluralul cuvântului „pizza”?

Îți place pizza? Dacă da, atunci cu siguranță îți place să mănânci mai multe felii de pizza. Apropo, de ce se pronunță „pița” și nu „pizza”?

Cuvântul „pizza” se pronunță precum „tz” în limba germană, adică „ț” (un „ț” mai „țâțâit”).

Unde se găsește cea mai bună pizza? La mama ei, adică în Italia. Preparatele italienilor sunt cu adevărat savuroase, nu că cele preparate de români n-ar fi la fel de bune (poate chiar mai bune, unele).

Mi se pare corect să mânănci pizza în Italia, kurtos kalacs în Ungaria, gazpacho și churros în Spania, quiche în Franța și mămăliga cu crustă (coaptă) și în interior cu brânză și smântână (precum cea de pe Transalpina).

„Pizza” este un cuvânt împrumutat din limba italiană, care la rândul lui este considerat a fi împrumutat din limba greacă, de la cuvântul „pitta”, care înseamnă „plăcintă”. Unii spun că „pizza” provine de la cuvântul „bizzo”, din limba langobardă (vorbită în Longobardia, fost trib germanic), care înseamnă „mușcătură”.

Pentru majoritatea oamenilor contează mai mult cât de bună este pizza, nu de unde provine cuvântul, nu-i așa? Un pic de cultură generală nu strică nimănui.

Așadar, care este pluralul cuvântului „pizza”? În niciun caz „pizzuri” sau „pițuri”. Pluralul cuvântului „pizza” este „pizze” („pițe”).

Poftă bună!

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile