Alegeri cuantice
De câte ori pe zi ești pus în postura de a alege? De câte ori pe an ești pus în postura de a alege ceva extrem de important pentru viața ta? De câte ori ai ales bine?
Alegerile le faci la tot pasul, fie voluntar, fie involuntar. Nimeni nu este scutit de alegeri!
Felul vostru de vorbire să fie: ‘Da, da; nu, nu’; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău. (Matei 5:37)
Dacă iei cu tine versetul din Matei 5:37 și dacă te gândești că orice alegere are la bază fie un DA, fie un NU, atunci pare că e simplu. Vrei să faci ceva? Alegi DA sau NU. Dar dacă zici „Mai vedem”? Dar dacă zici „Răspund mai târziu”, „Aleg mai târziu”, „Nu vreau să aleg acum”, „Dă-mi timp până mâine”?
Hai să unim câteva domenii și apoi ne întoarcem la „de-ale vieții”.
Într-un sistem normal, o informație poate fi în maxim două poziții. De exemplu, într-un circuit electric ai o intrare și o ieșire, adică poți să ai curent sau poți să n-ai curent. Mai clar, orice circuit are un plus și un minus. La nivel atomic, există protoni (+) și electroni (-). Într-un sistem informatic, ai valorile 1 și 0, sau pozitiv și negativ, sau adevărat și fals. Când trebuie să alegi ceva pe loc, ai variantele DA și NU. În filmele Matrix există varianta de a alege între pastila albastră (iluzia) și pastila roșie (adevărul). Deci, orice ai face, în mod normal ai două variante. Până aici e totul clar… Dar ce facem într-un sistem cuantic?
Într-un sistem cuantic, o informație poate avea fie valoarea 0, fie 1, fie o superpoziție între 0 și 1 (adică amândouă în același timp…). Poți să zici că e vorba de vicleșug în sistemul cuantic? Cui îi place să se bazeze pe probabilități și pe incertitudini? Îți convine să afli că te iubește soția/soțul probabil 51%, să mergi la lucru 2 ani cu o incertitudine de 49% că vei fi dat afară sau să fii atât de hotărât în deciziile tale, încât fiecare alegere să o schimbi pe partea cealaltă, iar la final să nu mai știi de tine? Păi nu cred.
Simplitatea și hotărârea sunt două calități ale unui om înțelept… De ce să te complici?
Atunci ce facem cu sistemul cuantic? Și tu, și eu, amândoi știm că nu poți totdeauna să zici DA sau NU. Amânarea poate să însemne fie DA, fie NU, fie „nu-i treaba ta”. Când Dumnezeu nu-ți răspunde, poate fi un „DA, dar mai târziu” sau un „NU acum”. Merg mai în profunzime…
Dacă Dumnezeu este în afara timpului, spațiului și materiei, înseamnă că poate să intervină oricând în viața omului. Adică, poate lua un NU din trecut și să-l facă DA în viitor sau invers. Timpul e doar pentru om. Deci, acel NU al meu de ieri se poate transforma astăzi în DA. De ce? De bine…
De ce ești socotit neprihănit prin credința în Dumnezeu? Practic și teoretic, plata păcatului este moartea, deci primești un mare NU cu privire la viață, chiar dacă tu alegi DA ca să trăiești (veșnic). Jertfa lui Iisus Hristos este pentru toată lumea?
Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică. (Ioan 3:16)
Dumnezeu iubește pe toți, deci le oferă tuturor un mare DA, dar nu toți cred în El pentru a primi viața veșnică, astfel că se aleg cu un mare NU. Ce e de făcut? Păi hai să nu lungesc și să fiu cât pot de clar… Dumnezeu îți oferă totdeauna posibilitatea lui DA și NU cu privire la veșnicia ta, adică îți oferă șansa mântuirii. Crezi în Dumnezeu? Da? Atunci pe baza mărturisirii tale de credință, pe baza botezului și nașterii din nou, prin har, ești mântuit și ai viață veșnică. Nu crezi în Dumnezeu? Atunci pe baza necredinței tale ești considerat a fi pierdut pe veci. E corect? Păi jertfa Domnului Iisus Hristos îți dă șansa la mântuire. Nu mai intrăm în sfera de corectitudine pentru că nu mai e nici meritul celui care crede și nici greșeala celui care nu crede. În mod normal, nimeni nu merită salvarea (mântuirea).
Și atunci? Cât timp trăiește un om, Dumnezeu îi oferă posibilitatea ca rezultatul final al alegerii să fie DA sau NU, chiar dacă pe parcursul vieții a ales DA sau NU, sau DA și apoi NU, sau NU și apoi DA. Până în ultima clipă a vieții, rezultatul final al unui om cu privire la veșnicie (pe baza credinței) poate să fie DA sau NU. Poți trăi ca un pocăit și în ultima clipă a vieții să clachezi? Da. Poți trăi ca un necredincios și în ultima clipă a vieții să fii salvat? Da. Știi care-i ultima clipă a vieții? Nu! Și atunci cum vrei să trăiești? Pe bază de incertitudini și probabilități sau pe bază de credință în Hristos? Știi și tu că ce-i sigur e sigur…
Într-un sistem normal, o particulă poate fi într-un singur loc în timp. Acum mă aflu în România și nu pot să fiu în altă țară în același timp. Dumnezeu, prin natura Sa, este peste tot! Într-un sistem cuantic, o particulă poate fi în două locuri simultan. Viața omului se bazează pe DA sau NU. Dumnezeu, prin dragostea Lui îți oferă șansa la DA chiar dacă tu alegi NU. E felul Lui de a demonstra că dragostea este o putere, deci nu te lasă de capul tău dacă alegi NU… Acum, să fim serioși: ce contează mai mult? Să-i faci bine unei persoane sau să-i dorești binele? Răspunde tu…
Astăzi, dacă auziți glasul Lui, nu vă împietriți inimile! (Evrei 4:7c)
Sursă imagine: FLY:D on Unsplash
Distribuie și altora: