De ce nu e bine să gândești „outside the box”?

De ce să gândești „outside the box”? De ce să gândești „în afara cutiei”? Dacă sunt informații relevante și importante pentru tine chiar în „interiorul cutiei”? Dar de ce să gândești doar în afara cutiei? Hai să-ți arăt o abordare în stil triunghi…

1. Gândește fără cutii!

Cel mai bine e să gândești fără „cutii”, fără încadrări în tipare care mai mult dăunează… E de la sine înțeles că omul e o formulă dată fix de oamenii de care se încojoară, de modul în care-și petrece timpul și mai ales de acțiunile zilnice, de rutină sau care implică un oarecare efort intelectual. Are gândirea o putere? Bineînțeles. Cine gândește și trăiește sau cine trăiește (trebuie) să gândească…

Gândirea dintr-o (sau într-o) cutie poate fi o soluție de moment, de situație, conform anturajului sau mediului în care te afli, cu care ești obișnuit și te simți bine… Cum e vorba printre programatori: (dacă funcționează) {lasă-l așa, nu umbla}; dar, pentru dezvoltarea ta ca om e esențial să „fii liber”, așa ajungi la creativitate și așa se nasc cele mai glorioase planuri, idei, decizi și acțiuni, dar și tristețe la un nivel alarmant (vezi Eclesiastul 1:17-18).

2. Gândește!

Da, bine am scris, gândirea poate dăuna, dar nu e cu „daună totală”. Care copac stă în picioare și fără teamă în fața unui uragan puternic? Doar cel sănătos care are rădăcinile înfipte adânc, cel care a gândit mult și a suferit enorm ca să „îmbrățișeze” scoarța pământului.

„Gândește în afara cutiei” e un slogan mai mult pentru corporatiști sau adresat mai mult lor pentru că sunt puși (săptămânal) în fața unor decizii cât de cât importante care pot schimba traiectoria unei afaceri… Managerii îi îndeamnă pe ceilalți să gândească în afara cutiei când e nevoie de o idee strălucită, dar cum bine-mi spunea, odată, un mare om: „Ideile îți vin, nu se cer”, acele „idei strălucite” date în condiții de presiune emoțională/psihică etc., nu sunt chiar atât de bune…

3. Gândește, apoi acționează!

Eram pe clasa a VIII-a, la prima oră de chimie și am fost „sacrificat” de colegi (și de doamna profesoară), ca să ies primul la tablă (că doar sunt „premiantul”). Aproximativ 45 de minute am stat la tablă și atât de rău m-am încurcat că la întrebarea „De ce nu te-ai pregătit pentru astăzi?”, i-am cerut scuze doamnei profesoare :)). La următoarea oră cine a fost la tablă? „Premiantul”. Cine a fost „the best la chimie” o perioadă cu efecte adverse și după liceu? Exact… Chiar m-a întrebat, doamna profesoară, la un moment dat: „Tu ești tipul ăla care gândește și apoi acționează?”

Totul se rezumă la acțiune, dar fără gândire, acțiunea poate fi cu „daună totală”. Nu-i ușor să știi multe, să faci multe, e clar că ai șanse de rateuri una după alta, dar așa te dezvolți ca om. Întâi gândești, nu neglija cutia și nici exteriorul ei… Fiecare cadou trebuie să aibă un ambalaj atractiv, măcar să impresioneze la prima vedere. În cazul nostru, se măsoară beneficiile acțiunii de pe urma acelei gândiri…

A gândi în afara cutiei nu te ajută. A gândi „de peste tot și de oriunde” presupune un efort mare și te poate dărâma dacă nu ești atent. A gândi doar „într-o cutie” te face om mic (cu șanse de a deveni om de nimic). A nu gândi înseamnă că nu mai trăiești (practic și teoretic, momentan, la figurat).

Omul e creat să gândească, să trăiască excelent, chiar și prin acele nereușite… Gândirea face parte din viața ta și-a mea. Nu o neglija! Triunghiul „gândește fără cutii — gândește — gândește, apoi acționează” e doar o abordare gândită, tu poți aborda altfel, de fapt, suntem diferiți, sigur ai o altă abordare apropiată sau depărtată de cea prezentată…

#ÎnvațăCuMine

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile