DOOM III ne surprinde cu un „selfie”

Nu sunt lingvist, nu mă pricep (chiar atât de mult) la gramatică, nu am un vocabular bogat (dovedit științific), chiar sunt un om de nota 5 la limba română la cât știu că ar fi de învățat ca să mă calific la vreun 6 sau 7, nici n-am șanse la 8, 9, de 10 nu mă ating nici cu gândul… Dar, totuși, știu să mânuiesc cuvintele, pot să le așez în ordine logică sau nu, pot să creez cu ele și mă pot ajuta de cuvinte uneori foarte ușor (în scris). Anul ăsta, cel mai probabil, apare DOOM III, ediția a III-a a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al limbii române. Ultima versiune a apărut în 2005, iar prima ediție a ieșit la suprafață în 1982 (comuniștii au pus preț pe carte, de fapt, doar așa puteau să-și facă treaba…).

Ei bine, ce mă surprinde pe mine, ca om care doar mânuie anumite cuvinte și mai pictează, câteodată, tablouri de cuvinte (sau poezii), e acel cuvânt „selfie”. Dacă-l despic cum e format din limba engleză, ar fi „self” care înseamnă „ego, eul”, și acel „ie” care mă duce cu gândul la „selfish” (egoist). De fapt, prin selfie, omul își face, sieși, o poză. Tot la egoism aș putea să mă duc cu ipoteza, dar nu merită, nu-i cazul… Măcar îmi place că pune liniuța la forma de plural: „selfie-uri”, de altfel, chiar folosesc de ceva timp la forme de plural sau la articulații, acea liniuță cu sufixul, pentru cuvintele împrumutate din altă limbă.

Rolul DOOM-ului e să „se plieze”, cumva, după „gura lumii” și să facă „din vorbă o lege”, ceea ce poate fi un mare plus pentru poporul român. De la ediția din 2005, e clar că trebuia ceva actualizat. În DOOM III s-au introdus aproximativ 3.500 de cuvinte noi, plus modificări la 3.000 de cuvinte existente (la unele forme de conjugare…).

Ce termeni au mai apărut? Te surprind: șaorma (cu „ș”, nu cu „sh”); all-inclusive; chef/chefi [șef/șefi] (ca „maestru-bucătar”).

În DOOM II s-au adăugat aproximativ 2.500 (conform Academiei Române), iar acum, +3.500 pentru DOOM III, după 16 ani, pare un număr mic… foarte mic… sau nu? DOOM II are în jur de 62.000 de cuvinte, deci, DOOM III va avea aproximativ 65.500 (practic, mai vedem).

Ca și concluzie, selfie-ul ne cuprinde (surprinde) pe toți; noi, oamenii, dăm startul, oarecum, la noile norme, dar să nu exagerăm… limba română e frumoasă și trebuie folosită ca atare…

#LimbaRomână

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile