Sursă – cauză – efect

Sursă – cauză – efect

Ai auzit de conceptul „cauză-efect”? Cu siguranță… Acest concept este foarte des întâlnit în diverse domenii, sub diferite forme și explicat printr-o multitudine de exemple. Conceptul, în sine, îmi place, dar mi se pare incomplet. De ce? Unde e sursa?

Dacă mă duc la vecinu’ și îi „dăruiesc” trei pietre în geamul stâng de la fereastra a doua (către stradă), ce se întâmplă? Efectul ar putea fi un scandal; cauza e mai simplă ca „Bună ziua!”: geamul spart… Cine e sursa? În acest caz, eu sunt sursa problemei. Dacă nu aruncam cu pietre în geam, acesta nu ar fi spart, iar vecinul ar fi fost fericit în continuare (Doamne ajută!).

În momentul în care sesizezi că mașina ta are o problemă și nu mergi la un mecanic pentru investigații, de ajungi în punctul în care mașina să nu mai pornească, care este sursa problemei? În primul rând, dumneata… Până să se stabilească sursa adevarată de la care mașina nu mai pornește, tu ești primul vinovat (sau responsabil). Tu ai puterea de decizie asupra unei probleme, e în bugetul tău dacă acționezi sau nu…

Cauza ți-a fost vizibilă (sper), mașina te-a anunțat, oarecum, că are o problemă tehnică, că efectul are o cauză. Efectul te-a îmbrățișat și probabil că te-a lăsat fără mașină fix în perioada când aveai cea mai mare nevoie de ea. Întotdeauna fenomenul cauză-efect are la origine o sursă.

Ai putea spune că sursa este oglindirea cauzei, că nu are rost să adaug termenul de „sursă” și că e suficient cuvântul „cauză”. Care e diferența dintre cele două? Omul este o variabilă în toate exemplele prezentate. Omul are puterea de a acționa pe baza discernământului în orice situație. Dacă omul hotărăște să nu acționeze și se întâmplă ceva nefericit, sursa principală a problemei devine cel care nu a acționat, adică, omul. În momentul în care lucrurile se întâmplă, se văd efectele, iar efectele sunt produse de o cauză, care la rândul ei are o sursă.

Vezi puțin cum stă treaba cu pădurile din România. E jale… dar e și speranță (întotdeauna unde e rău este loc de speranță, poate de aceea speranța nu moare niciodată). Dacă vezi păduri defrișate, care va fi efectul? Încălzirea globală? Nicidecum. Vor apărea inundații după inundații. Care să fie sursa? În primul rând ar trebui să fie prostia omului; prostia trebuie judecată, nu omul… apoi, bineînțeles, anumiți oameni, nu toți cei responsabili, ca să fie fairplay politic…

Care este sursa acestui articol? Eu? Bine, și eu, dar și uzarea fenomenului cauză-efect pe care îl văd, deseori, într-o formă incompletă. Efectul articolului pentru cititor? E o gură proaspătă de aer (de cunoaștere). Dar cauza? Articolul în sine…

Numa’ bine!

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
2 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Cristi
Cristi
Vizitator
3 ani în urmă

m-ai cam pierdut… 😁… O gură de aer (cunoaștere) și o doză considerabilă de efort.