Cum scrii corect? #5
Cum scrii corect: „ori de câte ori” sau „ori decâte ori” sau „ori decâteori” sau „oridecâteori” sau altfel?
Multe variante, nu-i așa? Și totuși, numai una singură este corectă. Care o fi aceea?
Forma corectă este „ori de câte ori”, adică varianta cu despărțirea cuvintelor… Fiecare cuvânt are personalitate, deci stă separat… Glumesc, nu asta e explicația, dar poate fi eligibilă dacă o rostesc de la pupitrul Academiei Române, cândva…
Dar ce facem cu variantele greșite? Ce facem cu fiecare ambalaj, în mod normal și uneori subtil: îl aruncăm la gunoi! N-are rost să acorzi importanță variantelor greșite. Important este să recunoști, în scris, care variantă este corectă și care este incorectă. Expresia „ori de câte ori” se aude bine, acolo nu greșește nimeni, dar în scris se mai produc erori. Sunt astfel de erori grave? La un moment dat, da, sunt grave.
Limba română e făcută pentru a fi învățată. De fapt, orice limbă sau orice documentație sau chiar orice tip de proces are niște reguli care trebuie urmate. Dacă tot ai două picioare, de ce nu le folosești pe amândouă atunci când umbli, în sensul că de ce să înaintezi cu dreptul când o poți face deodată și cu stângul? Asta ar însemna să sari, nu să umbli… De ce să folosești limba română în mod corect? Un răspuns în care am atins și subiectul ăsta un pic mai sensibil, îl găsești aici. Nu te naști învățat, dar ai șansa să înveți, iar a mânui limba natală (și mai apoi alte limbi străine) este o artă care te face nobil… Nobil pur.
Așadar, ori de câte ori ai ocazia, nu ezita să înveți măcar o regulă sănătoasă a folosirii limbii române, fie că e o expresie uzuală, fie că vrei tu să înveți o chestie nouă… Mai multe articole cu subtilități ale limbii române vei găsi aici.
Succes!
Sursă imagine: David Wright on Unsplash
Distribuie și altora: