Minutul de cultură
Minutul de cultură: stiloul lui Petrache Poenaru

Minutul de cultură: stiloul lui Petrache Poenaru

Inventatorul stiloului, Petrache Poenaru, a avut o viață cu de toate… Nu degeaba se spune că oamenii cu o viață „mai colorată” ajung buni la ceva, uneori numai buni să inventeze soluții la probleme…

Petrache Poenaru a fost pandur și apoi haiduc până să plece la studii la Berlin, Viena, Paris. Se pare că a fost primul român care a obținut un brevet de invenție, chiar cu acel stilou, care se numea „condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se cu cerneală” (brevet 3208, 25 mai, 1827).

Fiind primul prototip de genul ăsta, stiloul lui Poenaru nu a fost produs în serie, iar aproximativ 60 de ani mai târziu, americanul Lewis Edson Waterman l-a făcut mai practic și deține titlul (oarecum) de inventator al stiloului…

Tot Petrache Poenaru este considerat a fi primul român care a călătorit cu trenul pe ruta Liverpool-Manchester (prima cale ferată din lume deschisă la 15 septembrie, 1830).

Oare ce mai descoperă românii noștri în ziua de azi? Ce se va scrie despre români peste 100 de ani? Numai de bine.

„Citești un minut — câștigi un ținut!”


Sursă imagine: Aaron Burden on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile