„Premisă” sau „premiză”?

„Premisă” sau „premiză”?

Care este varianta corectă: „premisă” sau „premiză”? Tu de la ce premisă îți „cimentezi” concluziile? Ești convins de fiecare dată că premisa ta este 100% adevărată?

Hai s-o lămurim din prima și apoi facem un pic de filosofie (cu „s”, adică dragoste pentru înțelepciune).

Varianta corectă este „premisă”, cu „s” de la „super” sau „succes”. Varianta greșită este „premiză”, cu „z” de la „Zorro” sau „zoo”.

E un risc mare să treci super rapid pe lângă succes și să ajungi la zoo din multe puncte de vedere sau să te identifici cu Zorro dacă premisele tale sunt false sau nu sunt bune.

De ce? Pentru că deducția nu va fi adevărată. Adevărul iese întotdeauna la iveală, corect? Bine-ar fi să te și ajute, nu doar să-ți demonstreze că premisa este greșită, iar convingerile tale au eșuat.

Să ne înțelegem: nu trebuie să-ți piară curajul și să nu te mai apuci să rezolvi probleme sau situații care apar fie în viață, fie la locul de muncă, ci trebuie să conștientizezi faptul că premisa trebuie să fie corectă, chiar dacă nu-ți place…

Aș putea spune că premisa și ipoteza sunt chestii asemănătoare, dar au și diferențe. Gândește-te că premisa ar fi un „copil de bani gata”, care are tot ce vrea, când vrea, cât vrea, iar ipoteza este un copil dintr-o familie săracă și nu-și permite nici măcar lucrurile de bază.

Ei bine, premisa este întotdeauna favorizată, adică se ia în considerare că este bună și se închid ochii mai ales dacă îi aparține unui om cu renume. În schimb, ipoteza trebuie analizată pe toate părțile, supusă la tot felul de teste pentru a se observa dacă este bună sau nu.

În fine, până la urmă omul e tot om, iar ceea ce contează la final este rezultatul. Dacă rezultatul premisei este aiurea, atunci premisa este greșită. Dacă rezultatul ipotezei este bun, atunci ipoteza este corectă.

Cuvintele au un parfum intelectual destul de fin și plăcut. Folosește-le cu înțelepciune fie în scris, fie în vorbit! Și încă ceva: fugi de oamenii care vorbesc prostii! Nu merită să fii martor la maltratarea cuvintelor și la schingiuirea intelectuală a celor care rostesc nebunii!

Apropo, știai că varianta „premisă” este corectă? Dacă da, te felicit! Dacă nu, te invit la rubrica „Limba română la-ndemână”; acolo vei găsi mai multe articole de genul ăsta.

Cuvântul „premisă” vine la franțuzescul prémisse.

„Binele-i bun atunci când e bine făcut.”

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile