Adevărul este AER

Adevărul este AER

Cât timp poate trăi un om fără aer? Există o teorie, un pic șoadă, conform căreia un om nu poate supraviețui trei minute fără aer, trei ore expus la temperaturi extreme, trei zile fără apă și trei săptămâni fără hrană.

Probabil că nu rezistă trei luni fără vacanță și trei ani fără a citi o carte. Am scris bine? Mulțumesc.

Ei bine, după tehnica asta a lui trei, voi aborda adevărul din trei unghiuri. La fiecare unghi încep cu o literă, iar dacă punem literele una lângă cealaltă, formează cuvântul „aer”.

Toată lumea are nevoie de aer, nu-i așa? Atunci însemană că toată lumea are nevoie de adevăr!

Hai să-ți las cele trei cuvinte cu ajutorul cărora vom „pluti” în acest articol:

Începem? Te rog să fii atent!


Adevărul este absolut


Dă-mi voie să plec de la niște ipoteze (sau axiome?!) și să ți le scriu sub formă de enunțuri, enunțuri pe care le detest și nu vreau să le distrug în mod filosofic (cu iubirea față de înțelepciune). N-am energia necesară să mă iau de lucruri inutile. Așadar, enunțurile sunt următoarele:

  • „Totul este adevărat.”
  • „Adevărul este relativ.”
  • „Nimic nu este adevărat.”

Mă bucur că am scris enunțurile anterioare într-o ordine numai bună care să te pună pe gânduri, ca mai apoi să-ți dai seama că sunt false și să treci mai departe. Chiar crezi că merită să-ți consumi energia pe astfel de enunțuri? Să trecem mai departe…

Uite un enunț curajos, dar plin de intensitate: „Adevărul există!”

Cum adică, există? Pur și simplu. Adevărul există, iar noi, ca oameni, ajungem la cunoașterea lui prin descoperire, nu printr-o închipuire sau invenție.

Atenție mare: adevărul nu este totuna cu credința!

Hai să mă folosesc de enunțuri „îndrăznețe” în capitolul ăsta dacă tot l-am început astfel…

Oare adevărul este la fel pentru toți oamenii? Să fie adevărat și pentru copiii de la grădiniță și pentru studenții din anul I de facultate că 2 + 2 = 4? Absolut! „Adevărul este același pentru toți oamenii!”

Și încă ceva: „Adevărul este neschimbător!”

Degeaba vrem sau vrei sau vreau schimbarea unei realități înfăptuite sau existente… De ce degeaba? Pentru că adevărul nu poate fi influențat.

Orice intrevenție înseamnă să ignor realitatea și să creez posibilitatea de a înșela. Vezi cum apare ideea de greșeală sau de păcat? Dintr-o gândire infectată cu dorința de satisfacție.

Faptul că adevărul este absolut ne duce cu analiza mai departe, și anume la exclusivitatea adevărului. Ce înseamnă asta?


Adevărul este exclusiv


Să continui articolul cu enunțuri „îndrăznețe”? Hai să vedem ce iese…

„Adevărul este unul singur!”

Hopa! Deja mă iau la trântă cu cei care spun că adevărul este relativ sau că nu există sau că orice (oricând, oricum, oriunde) este adevărat. Ce trebuie să fac? Să fug?

E drept că uneori adevărul produce o durere sau mai bine zis (scris) că ne deranjează. De ce? Pentru că percepția noastră este greșită. Avem dictonul „Adevărul doare”, devenit și nume de manea, dar există un verset mult mai încurajator care spune astfel:

veți cunoaște adevărul, și adevărul vă va face slobozi (liberi).
(Ioan 8:32)

Din nefericire, nu toată lumea află sau descoperă adevărul. De aici rezultă enunțul: „Adevărul nu este cunoscut de toată lumea!” Trist, nu-i așa?

Poate că „Marea Trimitere” din Matei 28 și Marcu 16 se referă și la faptul că lumea trebuie să cunoască adevărul. De ce? Pentru că acel (sau Acel, cu „A” mare) adevăr îi va face liberi. Din nou întreb, de ce? Pentru că libertatea îți dă posibilitatea la viață. Ce fel de viață? Aici intervine minunea: viața veșnică!

Închei capitolul ăsta fără a mai da un alt enunț „îndrăzneț”, dar vin cu o întrebare sau cu o dilemă care pare destul de îndrăzneață…

Există o singură religie adevărată? Unde ajung oamenii din celelalte religii după ce mor?

Eu, ca religie, sunt penticostal. Ca om, sunt creștin. Ca inimă, gândire și fapte sper să fiu pocăit.

Pentru mine e clar că nu religia te mântuiește, ci Iisus Hristos, dar ce se întâmplă cu oamenii care trăiesc o credință greșită?

Există o credință greșită? Altfel n-ar exista una bună. Există o singură credință? Altfel n-ar exista o credință adevărată. Care-i credința bună, respectiv adevărată? Credința în Domnul Iisus Hristos!

Nu-i așa că ți se pare un pic revelator ceea ce ai citit până acum? Mulțumesc pentru atenție.


Adevărul este revelator


Revin la enunțurile „îndrăznețe”. Îmi place forma ordonată a ideilor scrise.

„Aha!”

Am început bine…

Interjecția „Aha!” exprimă faptul că persoana în cauză a înțeles ceva anume. Exclamația poate veni dintr-o uimire inocentă.

Ai auzit de greșeli inocente? Poate ai făcut, faci și vei mai face greșeli inocente. Un exemplu de greșeală inocentă este credința din toată inima în ceva greșit.

Adevărul este revelator datorită faptului că îți dă la o parte „zidul minții” (sau „perdeaua inimii”) și te face să înțelegi limpede care este realitatea.

„Evrika!”

Ce mare personalitate este cunoscută pentru expresia „Evrika”? Arhimede. Când și de ce? Într-o zi de vară (glumesc), în contextul în care trebuia să-i ofere un răspuns regelui. Ce problemă a avut? Nenea care a făurit o anumită coroană a fost suspectat că a „furat la cântar”, iar coroana nu este din aur pur.

Pe vremea respectivă, bijutierii făceau tot felul de „mișmacuri”, în sensul că puneau un pic de aur deoparte și completau cu argint. Arhimede și-a dat seama că regele avea dreptate și că respectiva coroană nu este 100% din aur, fapt pentru care a exclamat „Evrika!”.

„Evrika” sau „Eureka” înseamnă „am descoperit” și provine din limba greacă.

Cică „Evrika!” este mottoul statului California din SUA. Tare, nu?

Închei capitolul cu un alt enunț, dar înainte îți las ca mențiune faptul că „Aha!” și „Evrika!” sunt enunțuri. Există o mică diferență între enunț și propoziție. Să le scriu? Am rubrica „Limba română la-ndemână”. Poate o să scriu pe-acolo ceva pe tema asta, dar nu promit nimic.

„S-a isprăvit!”

Expresia „S-a isprăvit” este spusă de Domnul Iisus Hristos pe cruce înainte să-și dea duhul. Ce s-a întâmplat mai apoi? A înviat a 3-a zi, după Scripturi, împlinind astfel adevărurile Bibliei (Scripturii).

De altfel, Iisus Hristos spune despre El că este „Calea, Adevărul și Viața” în Ioan 14:6. Nu-i așa că face sens acum de ce adevărul este aer?

Fără aer nu poți trăi. Tot așa și omul nu poate trăi fără Dumnezeu.

E drept că Dumnezeu permite ca oamenii răi să trăiască și îi lasă în nebunia inimii lor, dar pentru toate există un timp. Omul care nu trăiește în adevăr nu va trăi mult timp. Când scriu „mult timp”, mă refer la veșnicie.

Viața asta este limitată. Viața de după moarte nu mai este limitată…

Dețin vreun adevăr de fac asemenea afirmații? Absolut! Dețin adevărul exclusiv bazat pe Biblie. Îți recomand să citești Biblia.

Vrei să descoperi adevărul care te va face liber? Îl găsești în Biblie.


Adevărul este AER


În concluzie, fără să mai repet enunțurile „îndrăznețe” și fără să reiau ideile prezentate (ce-i drept, pe scurt), adevărul merită descoperit, înțeles și trăit.

Cum ar fi dacă viața ta ar fi o minciună? Sau cum ar fi dacă afli că tot ce ai făcut până la vârsta asta este bazat pe minciună? Apropo, îți place să ți se spună adevărul sau să fii mințit?

Te las cu un verset la care merită să te gândești și să-mi spui și mie cum poate cineva să cumpere adevărul, din moment ce adevărul este o realitate și nu poate fi influențat…

Cumpără adevărul – și nu-l vinde -, înțelepciunea, învățătura și priceperea.
(Proverbe 23:23)

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile