Cuvântul între azi și mâine (partea a II-a din IV)

Cine nesocotește Cuvântul Domnului se pierde, dar cine se teme de poruncă este răsplătit. (Proverbe 13:13)

Se pare că nu m-am ținut de cuvânt și n-am continuat tetralogia (cu partea a doua, luna asta, teoretic, era partea a treia…), n-am eu cuvânt statornic, dar Dumnezeu are…

Încerc să fiu scurt și să prezint, un pic, două ramuri ale versetului 13 din Proverbe 13. Crezi în numerologie? Sau, altfel spus, crezi în „noroc” și „ghinion”? Eu cred în numerologie, chiar îmi place structura matematică, logică și filosofică prin care se pot crea, aranja sau distruge anumite idei; sunt convins că totul are un scop bine definit, dar să cred în noroc sau ghinion mi se pare o credință fără sens. Dar cum e credința în Dumnezeu? Pe ce se bazează?

Și credința este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredințare despre lucrurile care nu se văd. (Evrei 11:1)

De ce aș crede Cuvântul lui Dumnezeu? Nu e la fel cu credința în noroc sau ghinion? Și norocul, și ghinionul reprezintă un amalgam de necunoscute, de incertitudini, de ce să nu pun la îndoială tot sau de ce să nu cred tot? Cuvântul lui Dumnezeu îl poți considera ca pe aerul pe care-l inspiri/expiri. Vezi, tu, aerul? 100% da. Cum? Păi dacă aerul e incolor și e dovedit că omul trăiește cu aer, dacă ai ochi, sigur îl vezi chiar în timp ce citești acest articol… Dovada? Respiri, deci trăiești. Pe ce se bazează norocul și ghinionul? Pe simpla ipoteză că „s-ar putea să existe aer și e o șansă ca eu să respir” (noroc) sau „s-ar putea să nu mai existe aer și eu să nu mai respir” (ghinion). Cât timp există omul, acesta va trăi garantat prin respirația aerului. La câte cazuri de boli la plămâni sunt în ultima vreme, procesul de respirație e mai prețios decât descoperirea unei comori care te face cel mai bogat om din lume. De ce? Dacă găsești comoara, dar nu mai trăiești pentru că omenirea nu mai are aer, totul a fost (aproape) degeaba. Mă opresc aici…

Cuvântul lui Dumnezeu ține omenirea în picioare (vezi Geneza 1:1 și Ioan 1:1). Care-i scopul meu și-al tău de a disprețui Biblia? De ce să mă pun să inhalez „fum spiritual”? Fumul e dăunător pentru plămâni… Respirația e un proces automatizat pe care organismul uman îl face întruna. La fel, Dumnezeu oferă omului mediul adecvat de a trăi în mod constant. Nu iau în calcul greutățile, azi am eu probleme, mâine ai tu, e ceva normal, ci mă refer la faptul că azi trăiești, azi ai văzut lumina zilei, azi respiri, azi gândești, azi citești… Poate spui că viața n-ar merita trăită și că nu are sens și te aprob în totalitate… Viața merită trăita, nu doar că „n-are merita” și e de la sine înțeles că viața nu are un sens, ci mai multe…

Cu ce poți începe ca să-ți faci o idee măcar un pic despre credința în Cuvântul lui Dumnezeu? Cel mai bun exemplu e faptul că trăiești, ești o dovadă vie. Cum îți afli scopul vieții? Iei o Biblie și începi să o citești, acolo găsești ce trebuie. Păi cum așa dacă acolo sunt multe neclarități și contraziceri sau multe povești cu bătălii, criminali, oameni păcătoși, de ce să citești așa ceva? Și dacă citești, cum poți înțelege? Biblia e o carte complexă pentru un om la fel de complex, iar când nu înțelegi tu ceva, nu înseamnă că toți oamenii nu înțeleg (valabil și viceversa). Dacă tu, ca om, poți face bine și rău, în Biblie găsești exemple prin care alții au făcut răul și binele, iar dacă ai discernământ poți lua binele și poți fi conștient de rău. Tu singur poți nesocoti Biblia prin deciziile tale. Multe am de scris, dar nu te pot convinge cu nimic. Dumnezeu te convinge! Citește Biblia ca pe o carte normală și spune-mi dacă nu ai senzația, uneori, că te citește înapoi. N-am citit multe cărți la viața mea, nici nu-mi propun un număr, dar Biblia m-a educat. Chiar și faptul că ai credință în Dumnezeu e o formă de educație…

Răsplata lui Dumnezeu pentru om e viața. Nu doar viața aceasta pe care o privim, tot mai des, cu nesiguranță, ci acea viață veșnică, viață pe care nu o găsești nici în basme… De ce în basme se spune, de fiecare dată, la final: „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”? Eu chiar vreau să citesc și povestea în care au trăit fericiți, cum au trăit, cât de fain să fi fost pentru ei, nu doar acea poveste cu acțiune, că mă prind ușor și apoi aștept finalul ca soneria de la cea mai îngrozitoare oră de la școală… Fericirea completă va fi în viața veșnică. Important e să nu te pierzi în a disprețui Biblia și să cauți s-o citești. Dacă ești sincer, Dumnezeu te va călăuzi, eu doar ți-am prezentat o simplă abordare…

Vezi și partea I

#CUVÂNTULîntreAZIșiMÂINE

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile