Știri naționale
100 de ani pentru Biserica Penticostală din România!

100 de ani pentru Biserica Penticostală din România!

Astăzi, 10 septembrie, este o zi marcantă pentru istoria Cultului Penticostal: se împlinesc 100 de ani de la prima Biserică Penticostală din România!

Unde a fost prima Biserică Penticostală din România, în mod oficial? În comuna Păuliș (județul Arad), în casa familiei Gheorghe și Persida Bradin, mai exact, într-o cameră…

Scopul principal al adunării era stăruința pentru botezul cu Duhul Sfânt. Înainte să fie botezați, Persida Bradin avea să experimenteze o vindecare divină în urma unei seri de rugăciune, după cum a spus chiar ea: „La clipa ochiului, am simțit cum mâna Domnului s-a atins de gâtul meu și umflătura a dispărut”. Persida a avut boala Basedow-Graves (gușa exoftalmică).

Familia Bradin a făcut parte din Biserica Baptistă, dar ca urmare a unor experiențe de vindecare în mișcarea penticostală din Statele Unite ale Americii, s-au decis să fie penticostali… De fapt, ei se numeau „baptiști penticostali” (la început). Ca fapt divers, prima Biserică Baptistă din România, în mod oficial, s-a format în anul 1856, la București.

Primul martir penticostal din România a fost Partenie Pera din Lipova (oraș din județul Arad). Jandarmul responsabil de moartea lipovanului, a fost amendat cu 1000 de lei, dar totodată și promovat… Culmea, nu?

Penticostalii reprezintă o sectă sau un cult? Mulți îi acuză pe cei care sunt penticostali că ar fi sectanți, ciudați și înapoiați… Penticostalismul reprezintă o organizație religioasă recunoscută în mod oficial de către autoritățile din România ca și cult.

Revin la cei care consideră penticostalii ca fiind ciudați și înapoiați. E adevărat că primii penticostali au fost modești din punct de vedere intelectual și material, fără școală, fără bani, fără aproape nimic… Ce a fost acel „aproape” care s-a dovedit totul pentru ei? Credința! Dacă ai credință, atunci ești cu ani lumină înaintea tuturor, nu mai ești înapoiat, și e bine să fii un astfel de „ciudat” veșnic în Împărăția Cerurilor!

Penticostalii se bazează pe credință! De altfel, cultul în sine nu pune preț pe religie, ci pe credința într-un Dumnezeu Triunic (Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt), pe mărturia vie că Domnul Iisus Hristos a înviat din morți a 3-a zi după Scripturi și în Biblie ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu pentru omenire.

Este o legătură între familiile cu mulți copii și Cultul Penticostal? Mulți arată cu degetul astfel de familii… E adevărat că nu mai găsești culte (oficiale) care să aibă familii atât de numeroase, dar nu mă bag în subiectul ăsta. E o certitudine că cea mai mare bogăție a unui om este familia.

De-a lungul celor 100 de ani, Dumnezeu s-a folosit cu putere de penticostali, în toate păturile sociale. Pocăiții, un alt termen adresat poate în mod eronat penticostalilor, deși oricine poate fi pocăit, sunt un bun necesar oricărei țări. Oricine are nevoie de un om cu frică de Dumnezeu.

Totuși, de ce a început Dumnezeu o lucrare care a ajuns atât de mare în ziua de azi, cu niște oameni fără carte, amărâți și neînsemnați? De ce Dumnezeu ia ceva mic și face ceva mare cu el?

26. De pildă, fraților, uitați-vă la voi, care ați fost chemați: printre voi nu sunt mulți înțelepți în felul lumii, nici mulți puternici, nici mulți de neam ales.
27. Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de rușine pe cele înțelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de rușine pe cele tari.
28. Și Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii și lucrurile disprețuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt,
29. pentru ca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu.
30. Și voi, prin El, sunteți în Hristos Iisus. El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înțelepciune, neprihănire, sfințire și răscumpărare,
31. pentru ca, după cum este scris: „Cine se laudă să se laude în Domnul.”
(1 Corinteni 1:26-31)

Eu, ca intelectual, pot să declar liniștit că degeaba ești deștept dacă nu ești și înțelept. Pocăiții au o formă aparte de înțelepciune. Desigur că nu întotdeauna, dar după cum „inteligența înseamnă a fi deștept la timp”, pocăiții, în ocazii aparte, sunt înțelepți prin har. Ce este harul? Dragostea lui Dumnezeu pentru om.

Dacă la începuturi, nu erau penticostali școliți sau cu bani, astăzi sunt mulți (dar nu suficienți) care au din plin aceste binecuvântări. Ca pură ideea și sfat, dacă s-ar asocia la o reformă (strict religioasă) 1000 de milionari români din țară și 1000 de milionari români din diaspora, ca să susțină munca a 10 intelectuali români din țară și a 10 intelectuali români din diaspora (toți creștini-penticostali, milionari în euro/dolari), atunci România ar fi un pilon al credinței la nivel global… Nu că nu este…

Sunt peste 3000 de biserici penticostale în România și Europa, iar dacă se iau în calcul cele din Statele Unite ale Americii, Canada, Australia și alte zone de misiune… e de bine!

Care este scopul Bisericii Penticostale din România? Să fie o binecuvântare pentru cei din jur, să fie lumina de care are nevoie toată lumea în întuneric! Toată slava să fie a Domnului! Nu se venerează cultul în sine, ci toată cinstea, gloria și onoarea se atribuie direct lui Dumnezeu!

În aceste zile (9-11 septembrie), în județul Arad, are loc sărbătoarea centenarului ca o piatră de aducere aminte la cum a lucrat Dumnezeu de-a lungul anilor. Cei de la Credo TV transmit live fiecare întâlnire. Dumnezeu să-i binecuvânteze!

9 septembrie, Biserica Gloria, Arad

10 septembrie, stadionul din Păuliș

10 septembrie, stadionul Francisc Neuman (UTA Arad)

11 septembrie, stadionul Francisc Neuman (UTA Arad)

Dumnezeu să binecuvânteze România și prin intermediul penticostalilor!


Sursă imagine: voceacrestinilor.com

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile