Ziua Internațională a Cărții – 2023

Ziua Internațională a Cărții – 2023

Cum se numește cartea pe care ai văzut-o ultima dată? Cum se numește cartea pe care ai ținut-o-n mână ultima dată? Cum se numește cartea din care ai citit ultima dată? Cum se numește cartea pe care ai citit-o ultima dată?

Presupun că nu răspunzi cu patru nume de cărți diferite la întrebările anterioare…

Ziua Internațională a Cărții se sărbătorește în data de 23 aprilie încă din anul 1996, datorită (sau din cauza?!) celor de la UNESCO.

Nu sunt cel mai înrăit suporter al cititului. M-am apucat de „sportul” ăsta destul de târziu (după 20 de ani), dar îl pot recomanda oricui.

Am chiar și o rubrică specială pe acest blog, unde postez recenzii la unele cărți cât de cât interesante și căutate de publicul larg (nu neapărat „gurmand” la citit). Îți recomand să dai un ochi la rubrica Carte.

Știu că cititul este ca un fel de sperietoare pentru mulți oameni… Problema e că nu știu de ce. Nu cred că am pretenția de la un om să citească doar pentru simplul fapt că numele Horja Robert Emanuel este și va fi încadrat la scriitori români (cu toată modestia), dar cred că cititul face bine în foarte multe aspecte ale vieții.

Personal nu pot recomanda orice carte. De ce? Sunt unii oameni malefici care nu merită citiți. Și eu am citit mizerii și probabil că o să mai citesc unele doar din pură curiozitate, dar de fiecare dată am avut nevoie să citesc imediat ceva curat… Sunt cărți care pur și simplu nu merită nicio atenție. Ce-o fi fost în mintea lui Hitler de a citit „măgăria” lui Marx?

Cred că atunci când citești o carte bună stai de vorbă cu un om de mare valoare, chiar și-așa, minte la minte, iar când citești o carte slabă, e ca și cum te înjură niște animale și ți se pare că nu ești de-acord cu ele, dar nu știi de ce… E mare lucru să ai discernământ când citești. De unde să ai discernământ dacă nu cunoști tipuri de gândire? De unde știi că există Ungaria dacă tu stai doar în România și n-ai văzut niciodată o hartă (geografică)?

O singură carte pot recomanda, și anume: Biblia. De ce? Din Biblie am învățat să-mi cizelez tipul de scriere. N-am învățat să scriu cât mai scurt și la obiect, dar am învățat cum să-l aranjez din toate punctele de vedere și cu toate semnele de punctuație aferente. Biblia e o carte bună nu doar ca învățătură, ci și ca formă lingvistică. În orice limbă vei citi Biblia, ai să observi că vocabularul de-acolo este foarte bogat.

Culmea e că nici cărțile mele nu cred că le voi recomanda tuturor. Nu cred că orice om ar trebui să-mi citească gândurile, părerile, ideile, inovațiile, poeziile, conceptele filosofice sau concluziile mele asupra vieții.

În majoritatea cazurilor, cărțile sunt pentru cultură generală, nimic mai mult. În schimb, Biblia este o carte pentru a găsi Calea, Adevărul și Viața.

Încă ceva: dacă citești cărți nu înseamnă neapărat că ești bun să vorbești despre orice subiect. A vorbi este o abilitate socială… Am văzut oameni foarte buni la socializare, care beau apă în loc să răspundă la cele patru întrebări din primul paragraf și oameni care răspund imediat, dar sunt praf la socializare. În fine, cititul îți antrenează creierul în profunzime. Cei care doar socializează fără să citească, au un creier mai grăsuț…

Sfatul meu de Ziua Internațională a Cărții? Caută Biblia (și găsește-o), uităte-te la ea, pune mâna pe ea, caută cartea Iosua, capitolul 1 și citește versetul 8.

Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi și noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea, căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale și atunci vei lucra cu înțelepciune. (Iosua 1:8)


Sursă imagine: Aaron Burden on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai proaspete Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile