Limba română la-ndemână
„Standarde” sau „standarduri”?

„Standarde” sau „standarduri”?

Cum se scrie corect, „standarde” sau „standarduri”? Care este varianta bună, adevărată și de neclintit? Numai una este standard…

Să-ți spun direct sau să o mai lungesc? Aș fi vrut să scriu despre garduri, steaguri, stindarduri. Hopa, „stindarduri” este varianta de plural greșită a cuvântului „stindard”. Corect este „stindarde”. Sper că românii vor flutura stindardele biruinței, chiar și la nivelul utilizării limbii române.

Așadar, forma corectă a pluralului este „standarde”. De ce? DEX-ul decide. E clar faptul că DEX-ul ajunge la un moment dat să se conformeze la utilizarea cuvintelor adoptate de către „mase”, dar nu toate generațiile sunt inculte, pardon, nu toate doresc să asculte și să împrumute tot felul de cuvinte sau să adopte variante greșite.

Greșelile ar trebui să fie omise, nu repetate, corect? Din păcate, odată cu trecerea timpului, lexicul este infectat cu „abureli”. Lexicul reprezintă totalitatea cuvintelor dintr-o limbă.

Care este concluzia? Trebuie să avem standarde înalte, mai ales când vine vorba de limba română. Dacă ai principii de moralitate, etică și conduită, atunci trebuie neapărat să te pui la punct cu limba maternă (neapărat și cu cele străine pe care le știi sau le vei învăța).

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile