Învață cu mine
„O poză face cât o mie de cuvinte”

„O poză face cât o mie de cuvinte”

De câte ori ai auzit expresia „O poză face cât o mie de cuvinte” sau „O poză valorează cât o mie de cuvinte”? Ai crezut-o, nu-i așa? Ei bine, îmi propun să demontez expresia asta pentru că mi se pare un mit ieftin.

De ce spun (scriu) că expresia din titlu este un mit? Pentru că n-are fundament, iar orice lucru pus în aer, conform gravitației, cade. Hai să-ți demonstrez.


Ce este o poză?


Ce este o poză? Poate zici că este o întrebare inutilă. M-am „jucat” cu filosofia mulți ani și îți pot spune că este o întrebare grea.

În general, o poză surprinde un strop din trecut. Cât îți ia să faci o poză? Câteva secunde. Cât timp poți înmagazina într-o poză? Aproximativ o secundă.

Ce poți să transmiți într-o secundă? Drumul de la gând până la rostire este și el aproximativ o secundă. Poți să spui multe într-o secundă? Nu…


Ce transmite o poză?


Dacă tot m-am „jucat” cu filosofia un buchet frumos de ani, hai să-ți zic într-un cuvânt ce transmite o poză: iluzia.

De ce o poză transmite o iluzie? Pentru că îți dă frâu liber la imaginație. Ce faci când te uiți la o poză și nici măcar nu cunoști persoanele sau locul respectiv? Îți „dai” tot felul de filme și ai tot felul de scenarii cu privire la persoanele sau locul din imagine.

Interpretarea nu poate fi 100% adevărată. De ce? Pentru că aparențele înșală. De cele mai multe ori aparențele înșală. Psihologia și arta manierelor în manipulare nu deslușesc 100% starea în care se găsesc persoanele surprinse în imagine.

E drept că poți interpreta corect multe cazuri, dar nu ai voie să iei o decizie pe baza interpretărilor. Pentru o decizie înțeleaptă ai nevoie de dovezi. Ce sunt dovezile? Demonstrarea adevărului.

Dacă vrei să fii în „bătaia vântului”, atunci poți merge înainte cu iluziile și să dai mâna cu orice interpretare îți vine în minte.

Apropo de gânduri, îți recomand versetul 5 din 2 Corinteni, capitolul 10 (din Bibile):

Noi răsturnăm izvodirile minții și orice înălțime care se ridică împotriva cunoștinței lui Dumnezeu, și orice gând îl facem rob ascultării de Hristos. (2 Corinteni 10:5)


Ce este un cuvânt?


Dacă m-am luat la trântă cu ideea de poză, hai să fac skanderbeg cu ideea de cuvânt. Câștig? Pierd.

Cuvântul este o reliefare scrisă, vorbită sau gândită a unei idei într-un interval de timp. În cât timp poți să spui un cuvânt? În aproximativ sub o secundă, exact timpul pe care-l poți surprinde într-o imagine.

E logic că poți „prepara” cuvântul și mai mult timp, poate vrei să oferi cel mai bun răspuns și nu vrei să te grăbești cu răspunsul „Da” (sau „Nu”).

Poate zici că imaginea îți dă o oarecare libertate și poți explica în mai multe cuvinte ce surprinde. Nu mi-a plăcut niciodată să explic la Limba și Literatura Română ce a vrut să zică autorul unui text… Nici acum nu-mi place să explic, după ce am ajuns eu să fiu autorul „unui text”.

Cuvintele au un rol aparte. În mod normal, dacă exprimi adevărul cu ajutorul cuvintelor, nu-ți mai trebuie nicio altă explicație.

Dacă vrei să te-nvârți în cerc și să explici că pătratul este un cerc, dar numai dacă se învărte la viteza X în timpul Y, atunci ai nevoie de mai multe cuvinte și cel mai probabil de un clip, nu de o imagine.


Imaginea dezamăgește


De cele mai multe ori, mai ales în marketing (una din ramurile de bază a muncii mele zilnice), imaginea este aranjată în așa fel încât să fie frumoasă. Se știe că frumosul este ceva general. Orice chestie frumoasă este acceptată de majoritatea lumii ca fiind frumoasă. Deci, frumusețea nu este relativă.

Imaginea poate fi o capcană, în sensul că într-un fel ți se prezintă, iar când vezi realitatea, observi că ceva nu-i la locul ei.

De ce e mai benefic să citești o carte decât să vizionezi un film? Nu-i așa că prin citit îți formezi niște imagini la nivelul minții și poți să vezi întâmplările din carte cu ochii deschiși? În schimb, când vizionezi un film, creierul e un pic pus pe pauză…

Scopul unei imagini nu este întotdeauna de a exprima adevărul, ci doar partea frumoasă. Dacă ești adult, știi că viața are de toate, atât părți frumoase, cât și părți mai puțin frumoase. Și e perfect normal să fie așa, altfel ar fi o viață seacă.

Vrei să ți se prezinte totdeauna partea frumoasă a lucrurilor? De obicei, partea frumoasă se prezintă mai mult copiilor. Copiii sunt de multe ori „rupți” de realitate și poate că e mai bine așa. În schimb, omul adult se confruntă direct cu realitatea. Poate chiar brutal. E bine? Nu e rău.


Cuvântul creează, poza mimează


De ce spun că poza mimează? Probabil știi și tu că prin cuvânt se ajunge la capacitatea de a crea și ți-a sărit în ochi expresia „poza mimează”. Ei bine, am scris deja că poza surprinde aproximativ o secundă din istorie. Poza este o imitație distorsionată a istoriei. Dacă ții minte propoziția anterioară ca o definiție a ideii de poză, ești tare.

Cum poți crea prin cuvânt? Mie-mi place să mă distrez cu ajutorul ideilor. Drept dovadă și subiectul de față, doar că aici e mai mult o filosofie, adică o „alergare” după un anumit subiect.

Prin idee ajungi la invenție, iar cu ajutorul invenției poți inova, adică să ajungi la o realizare sau la succes.

Cum a făcut Dumnezeu lumea? Dacă te uiți în Biblie, în Geneza, capitolul 1, la versetele 3, 6, 9, 11, 14, 20, 22, 24, 26, 28, 29, vei observa că e scris „Dumnezeu a zis”. Ce înseamnă asta? Cuvântul are putere creatoare!

Nu-i așa că printr-un singur cuvânt poți să superi sau să îmbucuri pe cineva? Mare atenție la cuvintele pe care le rostești (sau scrii)!


La început era Cuvântul


Îți mai las un verset din Biblie:

La început era Cuvântul, și Cuvântul era cu Dumnezeu, și Cuvântul era Dumnezeu. (Ioan 1:1)

Poate zici că nu înțelegi Biblia. Nu-i nimic, hai să-ți mai scriu unul:

Și Cuvântul S-a făcut trup și a locuit printre noi, plin de har și de adevăr. Și noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl. (Ioan 1:14)

Dacă tot e perioada Crăciunului, trebuie să știi că în centrul sărbătorii se află Fiul Lui Dumnezeu, Domnul Iisus Hristos, care S-a întrupat cu scopul de a oferi omului șansa la viața veșnică.

Cred că ai noțiunea de viață și moarte. (Nu mă adresez neapărat unui cititor creștin, ci unui cititor intelectual)

Care-i scopul vieții din moment ce există moarte? Să faci doar o poză? Să scrii 1000 de cuvinte? Scriu articole de blog optimizate SEO și de 2000 de cuvinte…

Scopul vieții unui om are întotdeauna de-a face cu Dumnezeu. De ce? Pentru că Dumnezeu e Cel care a scris „Viață” în dreptul tău și astăzi, iar faptul că trăiești reprezintă un semn clar și o dovadă evidentă că nu ești degeaba. Nimic nu-i la voia întâmplării!


Cuvântul învinge poza!


Oricât de mult aș putea explica o poză, doar prin faptul că nu sunt prezent la momentul captării imaginii și că n-am nicio idee despre ce s-a întâmplat în clipa respectivă, nu mă credibilizează să scriu o descriere 100% adevărată de 1000 de cuvinte.

Pot descrie o imagine în 2000 de cuvinte, dar prefer să folosesc cuvintele pe ceva real, adevărat, care nu se bazează pe iluzii și nici n-are de-a face cu interpretarea. Mi-a plăcut matematica și am planuri mari cu ea, deci nu sunt contra ipotezelor sau a interpretărilor. Pur și simplu sunt contra noțiunii de iluzie.

Iluzia face ravagii! Nu vezi asta în comunicare? Din fericire (sau din nefericire) nu poți intra în mintea persoanei cu care interacționezi. Prin urmare, trebuie să folosești cuvintele pentru a te exprima corect și complet, nu-i așa?

Ei bine, problema asta a comunicării duce la foarte multe certuri în familii. Nu mai bine se evită? Cum? Prin folosirea cuvintelor, că de-aia suntem oameni!

De-a lungul istoriei, e deja demonstrat că imaginea (sau tabloul) este doar o parte a adevărului, pe când cuvântul însuși este adevărul.

P.S. Știu că se poate minți prin cuvinte, nu doar prin imagini, dar sper că ai înțeles ideea de bază. Dacă imaginea era mai importantă decât cuvântul, era suficient ca Dumnezeu să ne trimită o poză cu jertfa lui Iisus de la Golgota și nu mai trebuia să ne ofere Biblia ca sprijin pentru o viață sănătoasă.

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile