Limba română la-ndemână
„Nemaiverb” sau „ne mai nene”?

„Nemaiverb” sau „ne mai nene”?

Se scrie „nemaiauzit”, „nemaiauzind”, „nemaivăzut”, „nemaivăzând”, „nemaiîntâlnit”, „nemaipomenit”, ca „nemaiverb” sau „ne mai auzit”, „ne mai auzind”, „ne mai văzut”, „ne mai văzând”, „ne mai întâlnit”, „ne mai pomenit”, ca „ne mai nene”?

Din start vreau să-ți scriu că a 3-a variantă, cu „nemai” legat, nu există! Mai bine alegi una din cele două (toate cuvintele legate sau toate despărțite) și ai o probabilitate de câștig de 50%.

Ca regulă generală, verbele la gerunziu (cele care se termină cu sufixul „-ând” sau „-ind”), când se folosește prefixul „ne-” + verb, se scriu legat („nemaiverb”). Exemple de variante corecte: „nemaiauzind”, „nemaiștiind”, „nemaivăzând”, „nemaicitind”, „nemaicântând”, „nemaiînțelegând” etc.

În plus, verbele la forma negativă a participiului (verbele care arată o acțiune trecută și terminată, cum ar fi: „alergat”, „citit”, „mâncat”, deci care se termină în „-t”), cu ajutorul prefixului „ne-”, se scriu legat. Exemple de variante corecte: „nemaiauzit”, „nemaiștiut”, „nemaivăzut”, „nemaicitit”, „nemaicântat” etc.

De asemenea, mai există și cuvântul „nemaipomenit” (adjectiv sau adverb?!), care se folosește foarte des și se scrie legat.

Așadar, ține minte că toate verbele la gerunziu (adică alea ce se termină cu „-ând” sau „-ind”) și toate verbele la participiu (alea care se termină cu „-t” și reprezintă o acțiune terminată), la forma negativă (când încep cu „ne-”), se scriu legat. Nemaipomenit de interesant, nu-i așa? Dar până un alta, ne mai distrăm… Pe horjarobert.ro găsești chestii nemaiauzite, nemaicitite sau nemaiștiute într-o manieră cât se poate de originală, sper… Glumesc.


Sursă imagine: Alexander Grey on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile