Tehnologie
Mobile World Congress 2023, Barcelona

Mobile World Congress 2023, Barcelona

Zilele acestea (27 februarie – 2 martie) s-a desfășurat cel mai mare eveniment din industria telefoanelor mobile.

Au fost peste 2000 de expoziții a celor mai importante companii de tehnologie din lume, companii precum Samsung, Microsoft, Nokia, Qualcomm, Huawei, Accenture, Airbus, Android, Fujitsu, Honor, J.P. Morgan, Dow Jones, Airbus (am scris și sponsorii, deși articolul ăsta nu-i sponsorizat… încă…).

Partea mai puțin bună la un astfel de eveniment ce se vrea a fi cu rezonanță globală, este că nu toate companiile își lansează „flagship-urile”, adică acele produse de top. Foarte multe dintre ele deja au avut lansările la produsele de top, iar acum vor avea doar o „simplă” expunere în văzul tuturor… Apple este pe „barba lui/ei”, evenimentul ăsta fiind sub nivelul lui/ei. De fapt, Apple nici nu are nevoie de publicitate la un astfel de eveniment. Locul 1 al lui Apple e de neatins (momentan), iar „săracii” se bat între ei la tot felul de congrese și evenimente care mai de care mai senzaționale…

Anul acesta sunt cinci teme esențiale din perspectiva progresului tehnologic:

  • accelerarea tehnologiei 5G
  • realitatea +
  • OpenNet
  • totul digital
  • tehnologia în domeniul financiar (FinTech).

Să scriu ceva și despre chestiile interesante de la congresul ăsta? Nu s-au prezentat doar telefoane mobile, ci orice obiect ce poate fi inclus în IoT (Internet of Things), adică orice se poate lega la internet, de la telefoane, aparate de uz casnic, trotinete, roboți, chiar și multe discursuri „ecologice” într-un mod (aproape) corect politic. De ce? O să fac un articol despre dilema lui Collingridge, care se referă la efectul tehnologiei în societate, dacă face mai mult bine sau mai mult rău. Evident că o tehnologie face și rău, și bine, dar important e să vezi în ce parte înclină balanța… De obicei, oamenii politici au o minte mai ascuțită (alții chiar îngustă) și nu pot să gândească în perspectivă… E ca și cum, de foame, bagi în tine 1 kg de ciocolată doar ca să-ți astâmperi foamea, iar apoi bei 1 litru de ulei… Exact așa acționează oamenii fără minte din funcții politice importante.


Laptop Lenovo cu ecran care se mărește (întinde pe verticală)

Cei de la Lenovo au venit cu un prototip de laptop destul de interesant, care își poate mări ecranul (se întinde în sus). Apeși pe un buton și se extinde ecranul (rulează în sus), la fel cum se deschide o ușă de garaj de la telecomandă (automat).

Pe modul normal are o rezoluție de 2024 x 1604 px, iar pe modul extins complet are o rezoluție de 2024 x 2368 px.

Este doar un prototip, iar tehnologia de ecran extensibil este destul de utilă. Cei de la Lenovo au idei îndrăznețe… În 2020 au lansat primul laptop pliabil din lume. Vezi un clip de prezentare AICI. Ei se bazează pe faptul că „viitorul este pliabilitatea”, dar nu cred că orice este pliabil și se poate segmenta este neapărat de viitor și de bun augur.

De exemplu, Lenovo Motorola (Motorola aparține de Lenovo) a venit cu un prototip de telefon cu ecran extensibil (în sus), ca la laptop… Aici e destul de aiurea cum arată și n-aș primi așa ceva nici măcar gratis…


Nokia G22

Cei de la Nokia oferă un telefon mobil la care să poți schimba piesele, plus că îți dă un kit de la iFixit cu ustensile bune de meșterit… E faină trusa de la iFixit, o recomand.

Nokia nu este în top 3 companii care fac cele mai bune și mai atractive telefoane mobile, ci încă se chinuie să scoată capul la suprafață, să mai prindă public ca în vremurile bune…


Honor Magic 5 Pro

Chinezii de la Honor (de sub cupola lui Huawei) au prezentat telefoanele Honor Magic 5 (Maigc 5, Magic 5 Pro și Magic 5 Lite).

Honor Magic 5 Pro arată bine ca design, mai ales camera de pe spate (3 camere dispuse în formă de triunghi într-un cerc). Poate că e sâcâitor să ții un astfel de telefon în buzunar din cauza camerei pronunțate pe spate…

Are procesorul Snapdragon 8 Gen 2, la fel ca Samsung Galaxy S23 Ultra, dimensiune de 6.81″, iar luminozitatea de 1.100 de niți (nivel maxim).

Vezi clipul de prezentare a seriei Honor Magic 5 AICI.

Cei de la Honor s-au băgat și la telefoane pliabile, dar la ora actuală, din ce știu, nimeni nu îi bate pe cei de la OPPO cu al lor OPPO Find N2 Flip. Merită să vezi clipul de prezentare AICI.


Xiomi 13 Pro

Telefonul arată bine, procesorul este Snapdragon 8 Gen 2 (ca mai toate telefoanele „bombă” la ora actuală).

Are o diagonală de 6.7″, camerele din spate (3 camere de 50 MP, fiecare) sunt destul de evidențiate (în relief) și folosesc tehnologia celor de la Leica (companie specializată în producerea aparatelor foto).

Cred că merită să te uiți la clipul de prezentare de la lansarea seriei Xiaomi 13, dacă vrei, AICI (lansarea fiind chiar la Mobile World Congress 2023, Barcelona).


Realme GT3

Cel mai de lăudat lucru la telefonul ăsta este capacitatea de încărcare (viteza de încărcare a bateriei). Au și un clip de prezentare unde se laudă că încarcă de la 0% la 20% în doar 80 de secunde, ajunge la 50% în 4 minute, iar încărcarea completă (100%) durează 9 minute și 30 de secunde. Vezi clipul AICI.

Are un procesor Snapdragon 8 Gen 1, 16 GB RAM (sau 8, depinde din ce continent îl cumperi…), diagonală de 6.74″, camera din spate are 50 MP, camera din față are 8 MP și alte chichițe, dar nu mi se pare chiar atât de „WOW!”.


Concluzie? Nu da banii pe prostii! Telefoanele astea nou apărute se vor ieftini suficient peste doi ani, dar dacă tot vrei să-ți iei ceva telefon șmecher, atunci poți să alegi dintre Samsung Galaxy S23 Ultra, iPhone 14 Pro Max, OPPO Find N2 Flip sau chiar un Asus ROG Phone 6D Ultimate.

P.S. Un pic de atenție la universul ăsta nou care se construiește la ora actuală (Multiverse). Realitatea virtuală alimentată cu informație de ordinul miliardelor de creiere umane, susținută de calculatoarele cuantice, este de-a dreptul mult mai periculoasă decât o armă nucleară. Bun, dacă toți nebunii dau cu câte o nucleară facem „Pa!”, dar scopul tehnologiei nu e să faci „Pa!”, ci să zici „Da!”, deci e mult mai periculos să fii controlat…


Sursă imagine: baidata.eu

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Tags :
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile