Adevăr politic
Imaginează-ți politica astfel…

Imaginează-ți politica astfel…

Pentru că situația politicii din România e cu totul și cu totul specială, e una specifică omului avid de putere, prostie și parale (combinația perfectă), îți las o mică idee cu privire la cum să-ți imaginezi politica în funcție de context, om, timp, spațiu, stil, perturbări externe și interne…

Totuși, imaginația ta să se gândească la sistemul politic general, nu doar la cel românesc, pentru că ideea de bază e aceeași, doar că fiecare țară are „clima” ei specifică.

Imaginează-ți un munte, destul de mare, și o mulțime de oameni care se împarte în trei categorii:

  1. Oameni care deja se află în vârful muntelui, numai că unii mai cad, alții se ridică, dar unii cad rău de tot și numai o minune îi mai poate salva…
  2. Oameni care deja au început să urce pe munte, unii se mai opresc, alții n-au liniște până nu se văd în vârf, alții sunt liniștiți și caută să-i ajute pe ceilalți…
  3. Oameni care se îndreaptă spre munte, unii sunt la baza lui, alții vin de departe cu avânt să urce și ei… Toți așteaptă cu nerăbdare să urce pe munte, sunt foarte bucuroși că au această oportunitate, dar cei mai mulți preferă doar să aibă oportunitatea și să amâne acțiunea.

Prima categorie


Privește la prima categorie de oameni definită prin următoarele abilități: minciună, corupție, hoție, mită, fără scrupule, fără caracter, fără inimă (suflet+minte), avizi după putere-parale (adică prostie).

Ce fac acești oameni? În primul rând, treaba lor de bază este să arunce cu bolovani de diferite dimensiuni. Acei bolovani au ca țintă nimicirea sau măcar vătămarea celor care vor să urce pe munte.

Bolovanii sunt adresați în mod special celor care deja sunt pe munte, deoarece acei oameni de la poalele muntelui sau cei care se anunță că vor veni, nu sunt, momentan, un pericol real, ci chiar un ajutor (cât timp nu se apropie de munte).

Asta nu e tot. Ca în orice cușcă, pardon, casă sau clasă, trebuie să fie un conducător (sau mai mulți, după caz), astfel că prin caracterul lor, se împung între ei și se iau la trânte…

Unii alunecă și cad (nu neapărat cei mai slabi), alții sunt aruncați din vârf și nu mai au nicio șansă de revenire, alții luptă ca spartanii și revin, iar unii rămân „veșnic” în vârf.

Acei oameni care rămân „veșnic” în vârf nu trebuie să se agite cu nimic, nu se ceartă cu nimeni… Ei sunt oamenii mecanism, adică, cât timp trăiesc, trebuie să gândească și să facă, cumva, să funcționeze strategia ca să le fie bine (nu doar lor, ci și altora, dar cu precădere celor din anturajul lor).

A doua categorie


Oamenii de pe munte sunt deja la „o aruncătură de băț” de împlinirea visului: VÂRFUL!

Ai să vezi (în imaginația ta…) oameni care se opun bolovanilor și încearcă să-i oprească; unii vor fi răniți până la moarte doar fiindcă s-au băgat scut pentru alții…

Acești oameni au o sămânță de moralitate, le pasă de acel fir care este între viață și moarte. Nu că le pasă neapărat de om, dar au acea sclipire, acel scântei în inimă care îndeamnă la sacrificiu și nu doresc moartea nimănui.

Într-adevăr, doresc răul multor oameni, dar nu moartea… După astfel de oameni trebuie să privești atent pentru că sunt puțini… Ei îi mai și ajută să se ridice pe cei din vârf care cad, plus că dau o mână de ajutor celor care mai obosesc și le oferă sprijin.

Fără să privești atent, ai să observi o mulțime de oameni care construiesc un gard la baza muntelui… Acești oameni, odată ce se văd ajunși pe munte, nu doresc să mai vină nimeni.

Sunt ei destui, știu și ei că trebuie să împartă „prada”, așa că fac tot posibilul să nu mai vină nimeni și construiesc garduri, dar nu orice garduri… Au bani, influență și resurse, deci, construiesc un zid care nu se mută din loc nici la 100 de cutremure (imaginează-ți așa ceva…).

Interesant este faptul că fix această categorie de oameni e cea mai bătută de soartă. Imaginează-ți bolovanii care cad cu avânt… Cine va fi zdrobit? Oamenii ăștia nu mai au unde să fugă, s-au îngrădit din prostie…

Atenție: cei din vârf au un număr nelimitat de bolovani, iar fiecare bolovan poate prinde viață (e programat).

Întotdeauna omul de mijloc, care nu e nici cu DA, nici cu NU, pierde tot. Ei nu au acces, momentan, în vârf, dar nu sunt prieteni nici cu cei care se anunță că vin pe munte… Practic și teoretic, sunt niște apatrizi moral, un fel de gândaci care apar în timpul ploii.

Mi-e milă de astfel de oameni, chiar merită milă, apoi ajutor…

A treia categorie


Unii oameni din această categorie se luptă cu cei care construiesc (sau au construit) gardul celebru și mai au șansa să se strecoare, cumva, să intre și ei pe munte…

În schimb, alții, „cei mulți” (masele) care se anunță că vin pe munte, preferă să zică, dar să nu facă… Ei sunt mai mult cu mediul online, se pricep la dat like și la dezbătut subiecte pe ritm de spart semințe…

Oamenii aceștia se împart și ei în diferite categorii, dar toți lucrează pentru cei din vârf și au o ură imensă față de cei aflați dincolo de gard, față de cei care au construit gardul, față de cei care escaladează muntele…

Concluzie?!


Mass-media îți arată doar omul din categoria a doua… Cei din categoria a treia se văd cu ochiul liber…

P.S. Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare! (imaginează-ți asta…)


Sursă imagine: Samuel Ferrara on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile