Iacov 1:22
Fiți împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înșelându-vă singuri. (Iacov 1:22)
La ce folos o sticlă goală când ți-e sete? La ce folos să asculți sau să citești Biblia dacă nu împlinești nimic? Acest verset din Iacov 1:22 e unul din versetele la care am tresărit imediat după ce l-am citit…
Am ascultat mii de predici (sau mesaje, îndemnuri) și am luat notițe la câteva sute, dar nu-mi amintesc să fi fost împlinitor la vreuna… Credeam că e suficientă ascultarea, ca formă de învățare strict intelectuală…
Știu că într-un proces de învățare ai nevoie de teorie, iar ca să înveți ceva e bine să și asculți, să și citești, iar mai apoi să te testezi ca să vezi dacă ceea ce ai perceput ai și înțeles, ca mai apoi să declari că ai priceput… Complicat proces? Nu.
Hai să dau un exemplu. Dacă fratele X are un îndemn din Iacov 1:22 și spune poporului să fie împlinitor al Cuvântului, ce trebuie să fac? L-am auzit, știu ce a zis, dar Biblia e destul de mare și n-am cum să m-apuc să o împlinesc imediat de la Geneza până la Apocalipsa. E inuman, ireal, ilogic, imposibil… Ce e de făcut? Păi sunt atent la detalii și observ că fratele X a zis să nu fim doar ascultători, înșelându-ne singuri… Așa e scris în Biblie… Bun, atunci sunt atent la context și la împrejurările în care mă aflu în viața de zi cu zi. Sigur pot împlini cele 10 porunci din Exodul 20, sigur pot să fiu atent la cartea Proverbelor și să-mi iau învățături morale în fiecare zi, sigur pot lua pildele Domnului Iisus din Noul Testament și să-mi calibrez direcția vieții… Adică, sigur pot să percep corect și să înțeleg că nu mă pune nimeni să împlinesc Biblia de la Geneza la Apocalipsa în 3 secunde, ci că trebuie să pricep pas cu pas, cât mi-e dat, în funcție de circumstanțele în care mă aflu. Viața e construită ca un proces, anotimpurile au ciclul lor, digestia are ciclul ei, pocăința are ciclul ei, deci nu trebuie să mă supăr că nu știu cum să apuc versetul din Iacov 1:22. Începe și tu cu lucrurile simple. În cele 10 porunci, 8 dintre ele încep cu „Să nu…”, ceea ce înseamnă că omul știe cum ar fi să facă acele lucruri rele.. Nu-ți trebuie manual ca să minți sau ca să faci păcate… Sper că nu a scos nimeni o carte cu titlul „10 pași pentru păcatul perfect” sau „Metoda ideală pentru a păcătui în 10 pași”.
Teologia fără practică te ologește… Dacă înveți ceva doar la nivel teoretic, acea informație se înmagazinează în memoria de scurtă durată a creierului. Dacă înveți ceva la nivel teoretic, dar și să faci cu mâna ta ceva practic din acea lecție, atunci creierul e hrănit mult mai bine și informația se duce în memoria de lungă durată.
E bună și teologia, mai ales în biserici pentru a-i încuraja pe adolescenți, pe tineri, pe oamenii cu vârsta îmbelșugată să studieze Cuvântul, pentru a-i stimula și din punct de vedere intelectual. Pocăiții nu sunt o adunătură de oameni care merg orbește după ce zice ăla de la amvon. Asta să fie clar! Și nu trebuie hrăniți cu paiul… Asta să fie clar pentru cei care sunt pe la amvon…
Ce sunt pocăiții sau cine sunt? Acei împlinitori ai Cuvântului care nu sunt doar niște simpli ascultători…
Nu-i ușor să fii împlinitor, dar până la urmă trebuie să conștientizezi că toată viața este guvernată de acțiune, adică de împlinire, nu doar de vorbe. Dacă lumea ar funcționa numai după vorbe, atunci ne mutam de mult pe lună (fiecare pe luna lui…).
Pocăința este un sport care te ține activ.
De aceea, dați-vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta; cu fapta, cunoștința; cu cunoștința, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de frați; cu dragostea de frați, iubirea de oameni. Căci, dacă aveți din belșug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiți nici leneși, nici neroditori în ceea ce privește deplina cunoștință a Domnului nostru Iisus Hristos. (2 Petru 1:5-8).
Dumnezeu să te binecuvânteze!
Sursă imagine: Aaron Burden on Unsplash
Distribuie și altora: