Nod gordian
„Copiii care zic adevărul au un creier sănătos!”

„Copiii care zic adevărul au un creier sănătos!”

Am pus titlul între ghilimele ca să se înțeleagă clar faptul că afirmația este una adevărată și demnă de a fi memorată. Problema e că niște „amărâți” din mass-media au pus la bătaie niște articole în care spun că acei copii care mint au un creier sănătos… Mizeria mai mare nu e că s-au pus azi (8 ianuarie, 2023), ci acum câteva zile, ca să intre bine în căutările Google de mâine, pe când începe școala. Repet adevărul, apoi trec „în ring”: „Copiii care zic adevărul au un creier sănătos!”.

Niște psihologi, care foarte probabil au nevoie de consiliere, au ieșit la înaintare să afirme faptul că minciunile inocente sunt un semn de inteligență la copii. Există minciuni inocente? Afirmația „Felicit psihologii proști, care fac studii fără valoare!”, poate fi considerată o minciună inocentă, într-adevăr…

Cum poți să spui că niște copii au un creier sănătos doar pentru că mint? Nu veni cu texte de-alea că e importantă modalitatea prin care au ajuns la acea minciună, că și tu ca adult (incompetent) ai fost mințit de ei și că ți se pare uimitor creierul lor… Ce specialist face astfel de studii? E ca și cum ai face studiu la un picior de lemn și ai fi uimit dacă rezultatul ar fi că nu simte durerea. Să ne înțelegem: un picior de lemn nu simte durere… E la mintea cocoșului (când doarme). Mergem mai departe…

Cum poți să spui că nu trebuie să facem diferența între moralitate și amoralitate? Alo! Sunteți atenți la cuvinte? Cum să spui că amoralitatea nu este lipsa moralității și că nu reprezintă imoralitatea? Asta e una dintre culmile prostiei… Și eu fac studii, dar sper să fie utile, nu niște aberații pline de otravă! Ce specialistu’ (a) lu’ „pește” poate să afirme faptul că un copil care minte (inocent) nu este imoral, ci amoral? Hai să vedem ce înseamnă moralitatea…

Imaginează-ți moralitatea ca un triunghi (nu contează lungimea laturilor… acum). Prima latură ține de relațiile dintre oameni, adică orice om e capabil să fie moral sau imoral (=amoral) cu cei din jurul lui. Nu te oprește nimeni să minți sau să spui adevărul (sper). Totul ține de tine dacă vrei să trăiești în pace și liniște cu cei din jur. Nu te apuca să te cerți cu toți ca un nebun! N-are rost! A doua latură ține de starea interioară. Dacă ai gânduri mizerabile, la un moment dat, vor ieși la suprafață și vei face, de exemplu, studii inutile (incoerente, inepte, incorecte). În schimb, dacă ești un om moral, controlat, stăpân pe sine (împăcat cu tine însuți/însăți), atunci totul e bine, spre bine și din bine în mai bine… A treia latură ține de relația dintre om și divinitate. Aici încep problemele și uite că studiile unor oameni fără integritate morală (personală și profesională), ajung să fie considerate ca fiind bune. De ce? Păi dacă eu ca părinte n-am nicio judecată și nu știu să deosebesc binele de rău, nu-i așa că accept orice mi se pare OK? Nu mă iau de părinți, momentan…

Ca și recapitulare, moralitatea este un triunghi, iar cele trei laturi sunt reprezentate de relația între oameni, relația cu sinele și relația cu divinitatea (Dumnezeu). Toată lumea e de acord că moralitatea în relațiile cu oamenii este necesară. Nu toată lumea este de acord că trebuie să fii moral și cu tine însuți/însăți (împăcat cu tine…). Foarte puțini sunt de acord că ar trebui să fie într-o relație bună cu Dumnezeu… Mergem mai departe…

Ce sănătate mintală are un copil care te mine? Mai bine aș întreba ce sănătate mintală are un psiholog sau specialistul lu’ „pește” care face astfel de studii… Păi de ce ar minți un copil? Nu pentru că îi inspiri teamă? Nu ascunde ceva de tine (ca adult) pentru că știe că te enervezi și că reacționezi ca un dinozaur? Ce sănătate mintală are un copil fricos, care trăiește printre adulți frustrați și neîmpliniți, cu tot felul de temeri?

De ce ai spune că o minciună este benefică? Din răutate, altfel nu-mi explic.

Cum să consideri că o minciună are un rol social benefic? Vii cu exemplul că poți să-i spui soției că arată bine și faci aluzie că n-ar arăta bine dacă este un pic mai obosită? Păi ce soție ți-ai luat? O pisică sau un cățel? Nu știu… Probabil că soțiile ăstora care au făcut studiul sunt niște maimuțe… Nu e tot soția ta dacă arată un pic mai obosită? Să ziceți „Mulțam!” că v-au luat „urâtele” alea de soți! Numai niște cimpanzei ar face studii inutile ca să ajungă la concluzia că e mai sănătos creierul unui copil care minte… Asta-i definiția la „noaptea minții”. Râd… Glumesc… Chiar am râs…

Închei…

Mâine, 9 ianuarie, încep copiii un nou modul școlar… Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți cu înțelepciune ca să deosebească binele de rău și să facă numai bine! Observi că nu sper ca doar pocăiții să fie binecuvântați? Hai că formulez altfel: Dumnezeu să binecuvânteze cu cele mai alese daruri pe toți copiii care spun adevărul și nu copiază la școală! E mai bine așa? În fine… Dumnezeu oricum îi binecuvântează pe ai Lui!

Mesaj pentru părinți: degeaba se schimbă oamenii de la conducere sau se trece la un alt sistem de guvernare! De ce? Pentru că nu o lege face pe oameni mai buni sau o societate mai bună! Societatea mai bună este construită de oamenii buni (morali)! Prima latură este moralitatea între relațiile oamenilor, o latură care poate veni din cea de-a doua, care se ocupă de împăcarea cu sine (nu poți fi bun cu ceilalți dacă nu ești bun cu tine), iar în final (sau chiar prima) este latura cu divinitatea. Încercați să vă clădiți o viață în palma lui Dumnezeu! Mai bine să cădeți în palma lui Dumnezeu de la 1000 de metri decât pe asfalt sau în oceanul prostiei de la 2 metri!


Sursă imagine: Jametlene Reskp on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Tags :
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile