GitHub Universe 2023

GitHub Universe 2023

Ești programator? Dacă da, înseamnă că folosești (sau cel puțin ai folosit) GitHub fie pentru a copia cod de la alții, fie pentru a lucra cu echipa (pe același cod), fie pentru a-ți face un CV (cu cod…).

Ei bine, cei de la GitHub sunt șmecheri… Șmecheri de-ăia un pic mai atipici. În perioada 8-9 noiembrie, au ținut conferința GitHub Universe 2023. M-am uitat doar la prima zi, când a fost deschiderea.

Înainte să-ncep un pic să-mi dau cu părerea, nu ți se pare ciudat că aproape toți programatorii, de la cei mai buni până la cei mai puțin buni, își pun codul pe GitHub? Când eram un pic mai mic, era totul gratuit. Când am mai crescut un pic, deja am intrat într-o echipă de programatori și deja aveam nevoie de un abonament de echipă (pentru Odoo).

Mi se pare că cei de la GitHub adună niște date extrem de importante. De altfel, cu asta se ocupă Microsoft, nu-i așa? Microsoft a cumpărat GitHub în 2018. E ciudat cum există ispită pentru orice tip de om, inclusiv pentru programatori… Rețelele de socializare nu sunt atractive pentru programatori, în schimb GitHub e aur…

Nu sunt împotriva rețelelor de Social Media, nici împotriva celor de la Microsoft (am fost fanul lor), nici împotriva celor de la GitHub. Apreciez totul cu prudență.


Introducere


O introducere mai faină decât cea de la GitHub Universe 2023 n-am mai văzut la nimeni. M-au surprins într-un mod plăcut atât cu animațiile, cât și cu muzica de fundal. Mă gândeam că cei de la Apple sunt șefi pe design, apoi „dragonii” de la Qualcomm sunt „șmecherași”, dar nu credeam că cei de la GitHub vor avea o astfel de deschidere.

E drept, prezentarea per ansamblu nu mi-a plăcut, a fost aeriană în multe locuri, dar animațiile și muzica de fundal au fost ce trebuie. A fost show!


ChatGPT e pe val!


De când s-a lansat varianta turbo de ChatGPT, mai toate companiile mari au început să trâmbițeze cât de tare este inteligența artificială.

Thomas Dohmke, CEO-ul de la GitHub, a fost moderatorul conferinței și a spus cât de tare și pe val este ChatGPT. Nu-l contrazic…

A mai spus că oameni de la el din echipă au contribuit la bazele a ceea ce reprezintă ChatGPT în ziua de astăzi, dar asta o pot spune și cei de acum 50 de ani. Glumesc, oarecum…

GitHub a introdus GitHub Copilot Chat în martie, 2023, iar acum vor să-l integreze peste tot. Și o vor face.


Limbaj universal


E un pic „flower power” faza asta cu limbajul universal, în sensul că toate companiile mari de tehnologie (software) spun că nu mai trebuie să știi să programezi ca pe vremuri, ci e suficient să folosești un limbaj universal (precum limba engleză) și să-i spui robotului ce să facă.

Nu că e un pic „flower power”, ci e nașpa rău de tot. Nu mă tem că va cădea în cap industria IT pentru că totdeauna se vor vedea diferențele între cei care știu să scrie cod și cei care știu să „chatuiască” cu ChatGPT. De oamenii tehnici va fi întotdeauna nevoie… Oamenii care știu doar să „chatuiască” vor fi înlocuiți de… surpriză: ChatGPT.

Au făcut tot felul de demonstrații live și nu m-au impresionat. Ba din contră, au fost momente în care n-am înțeles ce vor să facă și de ce și-ar pierde timpul un programator cu așa ceva.

Programatorul trebuie să fie eficient, nu să stea să dea indicații la altcineva și apoi să verifice și să-și mai stoarcă 2 neuroni dacă ceva nu iese bine. De ce și-ar pierde cineva timpul cu niște chichițe?

Un programtor bun n-are chef să stea 5 minute și să-i explice lui ChatGPT să facă o chestie pe care chiar el o poate face în 10 secunde.

Un programator mai puțin bun are nevoie să învețe, apoi să discute cu ChatGPT, iar rezultatul final va trebui analizat tot de către un programator bun (fie ulterior, fie după ce apar erori în producție și nu se știe de ce…).


GitHub Copilot Chat


Nu zic că GitHub Copilot Chat este inutil. Este bun, dar nu e ceva care satură. E de ajutor, dar nu suficient…

Îmi place că va fi implementat și pe IDE-urile cele mai cunoscute, precum IntelliJ, PyCharm, WebStorm etc. Nu doar atât, dar va fi disponibil și pentru mobil pe Android și iOS. Oricum, anul 2024 se anunță un an plin de AI. Sper că oamenii vor gândi natural, nu artificial…

GitHub Copilot Chat va putea să-ți explice orice cod. Tare, nu? Dacă ești deștept, e bine să te-apuci să înveți programare cât poți de mult și de bine. Mai bine înveți și acumulezi abilități „cu carul”, cât se poate, decât să pui un robot să gândească pentru tine. Obișnuiește-te să faci, nu să primești!

S-au anunțat și prețurile pentru un astfel de asistent virtual:

  • Copilot Individual: 10 $/lună
  • Copilot Business: 19 $/lună (per utilizator)
  • Copilot Enterprise: 39 $/lună (per utilizator) – valabil din februarie, 2024

Tehnologie fără egal?


Poate fi ceva ireal fără egal? Cred că imaginația unor programatori poate fi fără egal… Din moment ce omul este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și este înzestrat cu o capacitate imensă de gândire și creativitate, cred că tehnologia va „zbura” și va zburda tot mai sus în anii următori.

Inteligența artificială este o armă cu două tăișuri… Învață să o mânuiești! Vei avea nevoie să știi cum să te folosești de ea. Baftă!


Sursă imagine: github.blog

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile