Învață cu mine
Briciul lui Occam

Briciul lui Occam

Ce este „Briciul lui Occam”? Mai pe șleau, este un principiu des întâlnit în domeniul științific, prin care se recomandă alegerea chestiunilor simple. Adică, cu cât e mai simplă explicația, cu atât e mai bine… Cum e cu briciul ăsta „mai pe lung”? Trebuie să taie…

Nu ți s-a întâmplat să nu mai ai răbdare cu interlocutorul tău când acesta „bătea câmpii”? Probabil că i-ai spus să treacă direct la subiect și să lase deoparte aburelile… Ei bine, Briciul lui Occam este un concept filosofic în care se recomandă simplitatea. Dar stai un pic… Să fie simplitatea mai bună? Nu neapărat și nu întotdeauna.

William de Ockham (sau Gulielmus Occamus, 1285/87-1347/49), a fost un călugăr franciscan și este considerat a fi autorul acestui „brici”. De fapt, autorul de drept ar fi Durandus de Saint-Pourçain (1270-1334). Cum de i-a fost atribuit conceptul lui Ockham? Păi după cum celebrului Marian Vanghelie i-au fost „brevetate” cuvintele „almanahe”, „goagăl” și minunata expresie „Foarte excelentă!”, sau după cum domnul George Becali este cunoscut a fi drept „Războinicul luminii”, sau chiar „steaua” Fernando de la Caransebeș cu expresia lui „Se știe!”, tot așa și William de Ockham a ajuns să fie cunoscut cu „briciul” ăsta… Diferența între Ockham și cei amintiți este durata de amuzament… Poți calcula în cât timp te pufnește râsul și până când îți dai seama că râzi degeaba? Glumesc…

Briciul lui Occam, în limba latină, este următorul: Pluralitas non est ponenda sine necessitate (pluralitatea nu trebuie afirmată fără necesitate). Cu alte cuvinte, „explicația simplă ar trebui preferată unei explicații complexe”.

Faci o diferență când explici ceva unui copil și când explici ceva unui adult? Cu siguranță… Ei bine, poți spune că folosești Briciul lui Occam într-un mod indirect și involuntar.

Oamenii de știință au tot felul de premise de la care pleacă atunci când dezvoltă o teorie. Partea mai „întunecată” este că o teorie nu e dovedită complet 100%, nu este o axiomă (adevăr admis fără demonstrație). Și aici pot să pornesc o avalanșă de ipoteze ca să demonstrez că oamenii de știință se bazează pe credință de cele mai multe ori…

Dacă la ora 13:00 soarele se află deasupra casei mele, iar la ora 16:45 nu-l mai văd deloc, ce pot să afirm? Spun că soarele a fugit sau că pământul s-a rotit? Mi-e mai ușor să cred că soarele s-a învârtit pentru că eu tot pe loc am stat… Dar dacă aș avea un pic de cultură generală, aș crede ideea că pământul are o rotație completă în raport cu soarele, în aproximativ 23 de ore, 56 de minute și câteva secunde… Să merg cu Briciul lui Occam și să aleg varianta mai simplă sau să mă încred în cunoștere? Nu trebuie să fii ignorant și să alegi întotdeuna lucrurile simple!

Dau alt exemplu… Doamna profesoară spune că 2 + 2 = 5, iar eu știu de mic că 2 + 2 = 4. Să luăm un nume la întâmplare… Igor… Igor are 8 ani. Pe cine crede Igor? Alege să creadă că 2 + 2 = 5, așa cum spune profesoara lui sau să creadă că 2 + 2 = 4, așa cum spun eu? Cu Briciul lui Occam poate să aleagă foarte ușor ce zice doamna profesoară pentru că ea este cea care îl învață zilnic (tot felul de abureli… glumesc…).

Ideea asta cu Briciul lui Occam este doar un iz de teorie filosofică. De ce? Păi îți dă mai mult un sfat, și anume acela să alegi varianta mai simplă sau cu mai puține explicații decât varianta mai lungă… E bine? E și de bine. Poate că de aici vine și expresia „Less is more”.

Practic, Briciul lui Occam este un instrument pe care îl folosești la gândirea analitică (pas cu pas), dar nu trebuie omis faptul că omul care face alegerea trebuie să aibă un oarecare discernământ. De exemplu, eu nu cred că există Universuri paralele. De ce? Ca și creștin, nu cred că Domnul Iisus Hristos a venit degeaba pe pământ ca să-și dea viața pentru întreaga omenire, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică… Nu cred că fix în Universul ăsta a ales să vină și că toate celelalte au eșuat… Poate că mi-e mai simplu și din punct de vedere logic pentru că, cred într-un singur Dumnezeu, am o singură credință, cred că Dumnezeu are un singur Fiu și că există un singur Duh Sfânt. Să nu mai iau în calcul faptul că viața merge înainte de la o singură alegere și că ești predestinat să alegi. Pe aceeași convingere, nu cred că omul a evoluat din maimuță sau că nu ar exista rai sau iad din moment ce există bine și rău.

Înțeleg ce o fi vrut William de Ockham să facă cu „briciul” ăsta, dar mi se pare o unealtă incompletă. Măcar de s-ar pune câteva instrucțiuni de folosință… Hai că pun eu:

  1. Nu lua niciodată o decizie în necunoștință de cauză!
  2. Nu te complica dacă poți să faci același lucru într-un mod simplu!
  3. Nu aborda viața în mod superficial! Dacă nivelul tău intelectual e scăzut, te pierzi singur… Apropo! Nu te baza pe tine, ci încrede-te în Dumnezeu! Îți va fi mult mai ușor!
  4. Nu confunda informațiile utile cu cele inutile!
  5. Nu uita că briciul poate îndepărta părul în exces, dar dacă tai prea mult, îți poți tăia nasul, urechea, gâtul și alte cele…

Ce zici de instrucțiunile astea? Simplitatea e o limbă universală. Și totuși, ce poate însemna simplu pentru tine, poate însemna greu pentru mine. Aici începem să ne diferențiem și intrăm în sfera cunoașterii…

Concluzie: alege înțelept de simplu!


Sursă imagine: Nacho Fernández on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile