Știri internaționale
2024: săptămâna nr. 11

2024: săptămâna nr. 11

Ce s-a mai întâmplat în săptămâna de față? Câteva evenimente care merită amintite. Prea multe informații strică, nu-i așa?


Să vină tezaurul de la ruși!


Parlamentul European a adoptat astăzi, 14 martie, o rezoluție prin care cere Rusiei să dea înapoi tezaurul național al României.

Ce crezi că face Rusia? Exact ce aud că zici tu acum în momentul ăsta, adică nimic…

Crezi că rușii vor da înapoi ditamai tezaurul, pe care tot românii l-au trimis la păstrare? Rușii sunt foarte de treabă. Dacă le-ai dat ceva să țină la păstrare, atunci să fii sigur că o vor face.

Acum am aflat că România și Rusia au o echipă mixtă pentru relațiile bilaterale (sau amintirea problemelor), înființată în 2003. De câte ori crezi că s-au întâlnit în ultimii 21 de ani? De 5 ori, ultima dată în 2019.

Să vină tezaurul! (Nu rușii…)


„Împăratul” se vrea la NATO


Ai citit articolul „Împăratul României”? Dacă nu, pune-te și citește-l. În 2 minute îl „devorezi”.

Împăratul, pardon, președintele României și-a anunțat candidatura pentru postul de secretar general la NATO. Are șanse?

La cât de „aprinsă” este situația cu Rusia, un secretar general dintr-o țară est-europeană ar fi doar un pai sau o pipetă cu apă.

Poate că ar fi și un pai în ochi pentru domnul Putin, dar prefer să analizez subiectul mai din interior și să nu-l reliefez aici.

De aproximativ 2 ani se știe că domnul Iohannis va primi un post „călduț”. Că e la NATO, că e la UE sau la altă organizație cu mușchi la nivel global, important este să-și câștige pâinea, nu-i așa? Pâinea românilor a risipit-o destul…


Naționala de fotbal a Germaniei va purta un echipament „rozuleț” la Euro 2024


Ce zici de ăștia de la Adidas care au anunțat deja că naționala de fotbal a Germaniei va purta un echipament roz?

Cică „rozulețul” reprezintă noua generație a nemților în strânsă legătură cu diversitatea țării.

Cred că va fi o bătălie strânsă între meteoriți când va fi sfârșitul lumii… Mulți vor dori să aterizeze în Germania…

Stai că mai una cu identitatea de gen…


Forma neutră de gen cu terminația „x”


Câte genuri avem în limba română, ca oameni normali? Trei. Care sunt acestea?

  • Genul masculin, exemplu: un băiat, doi băieți.
  • Genul feminin, exemplu: o fată, două fete.
  • Genul neutru, exemplu: un calculator, două calculatoare.

Ai observat ce am observat și eu (și toți lingviștii)? Hai să o scriu mai pe șleau: genul se dă la numărătoare. La masculin avem „un – doi”, la feminin este „o – două”, iar la neutru avem o combinație cu „un – două”.

Ce au făcut cei din comunitatea LGBTQIA2S+? Au adăugat terminația „x” la finalul substantivului. Bineînțeles, nu este ceva oficial, dar circulă în spațiul public astfel de texte cu substantive terminate (și la propriu, și la figurat) în „x”.

De exemplu, ei nu zic „grupul de prieteni”, ci „grupul de prietenx”. Hai să mai scriu una… Știi structura de cuvinte „unul de la altul”? Ei scriu „unx de la altx”. Îmi vine să râd… Să râd? Poate se simt ofensați „ciudățx”.

Apropo, „x-ul” se pune la final de cuvânt sau se taie din terminațiile normale? Mă scuzați, nu trebuie să folosesc cuvântul „normal”? Atunci scriu „normalx”.

Dacă ar intra ciudățenia asta de „x” în vocabularul poporului, ar fi o harababură. Hai că înțeleg boala mintală a celor din LGBTQIA2S+ și sper ca Domnul să le dea lumină, dar nu înțeleg de ce se folosește terminația „x” și nu „z”.

Cred că ar trebui să se pună terminația „z”.

După Germania, meteoriții care vor distruge lumea se bat și pe România (au ceva concurs, se numește „Cine ajunge primx, câștigă!”).


14 martie


Ce s-a întâmplat în 14 martie? Poate zici că depinde de an… Bun, depinde foarte mult de an…

Ziua de 14 martie o recunoaștem în mod popular ca fiind „Ziua lui π”. Apropo de π, câte zecimale cunoști pe de rost? 3.1415926535. Cred că 10 îmi ajung, deși pentru a calcula ceva util ai nevoie de 39 de zecimale.

În fine…

Oare știai că la data de 14 martie, 1881, România a fost declarată regat? A fost o zi istorică: Carol a fost încoronat ca primul rege al României.

Fă bine și ține minte că într-o zi de 14 martie (cândva…), România a devenit regat.


Până data viitoare, s-auzim numai de bine! Domnul să ne binecuvânteze!

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile