Știri naționale
Ziua Culturii Naționale <strong>–</strong> 2023

Ziua Culturii Naționale 2023

Care e salutul de Ziua Culturii Naționale? Să fie „La mulți ani!” sau „Pune mâna pe carte!”? Cred că mai bine îi spui cuiva să citească…

Dar oare nu doare cultura? Gluma din popor e să nu doară prostia. De ce să-ți bați capul cu tot felul de date, evenimente, idei, explicații, teorii sau cărți? E plictisitor să citești… Sau nu-i? Parcă era la modă să fii „smart”, dar cât de „smart” e bine să fii? Păi în primul rând trebuie să ții cont că atunci când mănânci, doar organismul tău se hrănește, nu burta vecinului… Un alt aspect important este acela că nu poți să-l ajuți pe vecin dacă nu te poți ajuta pe tine. Punctul culminant este atunci când viața te pune la colț și vrei să scapi, dar ești lipsit de apărare. De ce? Pentru că nu știi ce să faci, n-ai mai întâlnit situația aia nici măcar în cărți (pentru că nu citești) sau n-ai mai auzit-o la niciun om (pentru că nu porți dialog cu oamenii, ci doar vorbești ca o moară stricată… nu stai să asculți, ci stai doar ca să zici și tu ceva…).

Știai că omul deștept, inteligent, cult, intelectual etc. nu e neapărat și înțelept? E ca și cum pui un tricou pe tine, dar tricoul e tot tricou, nu devine totuna cu trupul (deși ia forma corpului). Hainele de pe manechinul din vitrină nu reprezintă manechinul, ci doar forma manechinului… Mai exact: a fi deștept, inteligent, cult, intelectual, înseamnă a purta o haină, iar a fi înțelept înseamnă a fi corpul (ființa umană…). Foarte rar am găsit oameni înțelepți care să fie și rafinați din punct de vedere intelectual. E o problemă? Nu știu. Omul înțelept e mai valoros decât omul cult.

Ce se sărbătorește în România la data de 15 ianuarie, în fiecare an? Ziua Culturii Naționale. Nu e doar o formă goală de evocare a culturii, ci este o sărbătoare care marchează ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu (15.01.1850 – 15.06.1889), cu o oarecare rezonanță în spațiul public.

Vineri (13 ianuarie), președintele României a decorat câteva personalități și instituții de cultură… Asta e bine.

La nivel național, astăzi, vor fi tot felul de concerte, recitaluri și expoziții cu ocazia acestei sărbători. E bine că poporul român este îndemnat la cultură.

Știai că anul acesta, Timișoara este Capitala Europeană a Culturii?

Ce mari români cunoști, în afară de Mihai Eminescu? Îți las o mică listă care-ți va fi de folos…

  • Nicolae Iorga – 1 leu
  • George Enescu – 5 lei
  • Nicolae Grigorescu – 10 lei
  • Ecaterina Teodoroiu – 20 de lei
  • Aurel Vlaicu – 50 de lei
  • Ion Luca Caragiale – 100 de lei
  • Lucian Blaga – 200 de lei
  • Mihai Eminescu – 500 de lei

Sursă imagine: Vlah Dumitru on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile