Dreapta politică în România e o iluzie…

#MiniștriiUSR-PLUS au demisionat din Guvern…

Sistemul politic în România este unul destul de complicat. În Statele Unite ale Americii e clar cine e de dreapta și cine e de stânga, dar într-o țară ancorată în comunism, fardată cu democrație și parfumată cu puțin de capitalism, politica e un cerc. E foarte probabil ca cercul să fie văzut și ca o spirală în 3D doar de către unii arhitecți în domeniul sociologiei, dar omul normal trebuie să înceapă cu bazele în orice domeniu, apoi, dacă vrea și înțelege, poate să aprofundeze.

De știut

Partidele din România care contează (toate contează, unele rimează…) pentru că fac parte din actualul Guvern, sunt următoarele (partidele de la punctele 3 și 4 sunt într-o alianță ca să aibă o rază de putere mai mare, de fapt, toate sunt într-o alianță):

  1. PSD (Partidul Social Democrat);
  2. PNL (Partidul Național Liberal);
  3. USR (Uniunea Salvați România);
  4. PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate);
  5. AUR (Alianța pentru Unirea României);
  6. UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România sau „Romániai Magyar Demokrata Szövetség”, ca să fie bine…);
  7. PNR (Partidul Neamului Românesc);
  8. PPU (Partidul Puterii Umaniste).

Celelalte partide care au o oarecare influență politică ar fi:

  1. PRO România (sau domnul Victor Viorel Ponta);
  2. PMP (Partidul Mișcarea Populară, aproape domnul Traian Băsescu);
  3. ARN (Alianța Renașterea Națională);
  4. etc. (adică mai vreo 10, importante, de altfel);

După mine, ca părere (cimentată ca și convingere), din cele 11 partide menționate, cele de stânga sunt: PSD, USR, PLUS, UDMR, PPU, PRO România, iar de dreapta au (mai) rămas: PNL, AUR, PNR, PMP și ARN. Pe foaie, o să vezi că USR e de centru-dreapta, PLUS e de centru, UDMR e de centru-dreapta, dar nu contează. La un moment dat, învărtindu-se în cerc, ajung să fie și în centru, și în dreapta și în stânga.

Politologie

Cum am ajuns la părerea asta? Greu și repede… Poziționarea geografică o face pe România un fel de fileu de tenis/volei în orice sistem geopolitic, astfel că ai noștri aleși au de primit instrucțiuni de „viață” (cum să ai succes în doar N pași) de la următorii jucători:

  1. Uniunea Europeană: oricând și la orice oră, îl avem foarte activ și dedicat pe domnul Președinte (pe lângă o șatră de europarlamentari);
  2. Rusia: doar la nevoie, în rest face „trolling” (aruncă momeală pentru „cei slabi de înger” și pleacă);
  3. Statele Unite ale Americii: se comportă precum „doamna” de la nr. 1, dar are drept de veto;
  4. China: are tentacule peste tot în lume, iar în România e „doar” un „bun observator”;

M-am limitat la patru influențe străine ca să le pot pune pe axa punctelor cardinale, dar ideea de bază este că atunci când n-ai putere de decizie, în orice ai face, ești slugă. Doar o slugă. Vorbesc din punct de vedere politic, dar pe undeva, pe dedesubturile paginilor din trecut și din viitor, se vrea ca românii să fie slugi. Încă de pe-acum, țin să precizez că Dumnezeu are primul și ultimul cuvânt în orice decizie, fie ce-o fi…

Temă de casă

România are partide politice care își schimbă ideologia precum un camelion. Apropo, cât de des se pronunță, scrie, aude în mass-media cuvântul „ideologie”?

#RespectExtremele.DeCe?AuColoanăVertebrală!

Întrebarea zilei

Câți miniștrii a avut alianța USR-PLUS? Răspunsul este unul memorabil

Concluzie

Va urma, să nu ne pripim…

#HaiCăSePoate!

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile