Învață cu mine
Disciplina face totul?

Disciplina face totul?

Ce este disciplina? Cine are nevoie de o disciplină? Când ai nevoie de disciplină? De ce trebuie ca un om să fie disciplinat? Merită să fii disciplinat? Cam multe întrebări… Trebuie să mă disciplinez un pic. Disciplina face totul?

De când ești mic intri într-un proces de disciplinare. E ceva normal să educi un copil pentru că nu are cunoștințe, nu are de unde să știe cum să se comporte civilizat dacă-l lași de capul lui. Doar că etapa de disciplinare nu trebuie să aibă o finalitate, ci trebuie să fie continuă…

Ce este disciplina?

Disciplina este o formă pură de educare prin care omul ajunge să se încadreze într-un anumit tipar, de obicei unul benefic.

Cine are nevoie de disciplină?

Tu și cu mine… Fie că ești adult, fie că ești adolescent, fie că ai deja o vârstă îmbelșugată, disciplina e și pentru tine. Știai că disciplina este o „jucărie” pentru toate vârstele?

Când ai nevoie de disciplină?

Acum. Totdeauna. Disciplina nu este o haină pe care să o îmbraci doar când e frig sau cald, ci este mai mult o trăsătură de caracter. Omul conștient știe că are nevoie de disciplină.

De ce trebuie ca un om să fie disciplinat?

Unele întrebări cu „de ce?” parcă nu-și au locul pe lumea asta, dar e normal să fie adresate… E o diferență între un om și un animal la capitolul „disciplină”? Nu vezi ce fain se dresează un câine? Deși e un cuvânt mai dur, dresajul este tot o formă de disciplină… Numai că la om e folosit cuvântul „educare”.

Omul trebuie să fie educat în primul rând pentru a nu fi un animal sau a nu se comporta precum unul. Disciplina îți întărește caracterul, te face responsabil și îți oferă, oarecum, o stare de bine când simți că faci ceea ce trebuie.

Să fie iertați oamenii care au decis ca armata să nu mai fie obligatorie pentru tinerii din România! Armata are rolul de a disciplina…

Merită să fii disciplinat?

Merită să mănânci? Nu tot timpul. Merită să bei apă? Întotdeauna! Disciplina e modalitatea omului prin care poate să plătească cu ajutorul caracterului. Adică, e ca și cum mergi la magazin și trebuie să cumperi ceva, astfel că imediat te pui să plătești cu numerar sau cu cardul… Ei bine, în societate, prin caracter plătești sau oferi răsplata celor din jurul tău dacă ești disciplinat. Aici se vede mai mult partea strălucitoare, educația.

Poți spune că disciplina este partea interioară, ce nu se vede, iar educația este partea exterioară, ce se vede. De fapt, un caracter se bazează pe aceste două felii, pe disciplină și pe educație. Nu sunt sinonime… Par a fi mai mult surori gemene…

Disciplina face totul?

Nu. Cât timp poți să fii disciplinat? Sau cât te ține educația? Parcă la un moment dat mai ai nevoie și de o pauză, nu poți să mergi în mâini 10 minute în fiecare zi… Dumnezeu a lăsat ziua de odihnă pentru odihnă…

De ce mai ai nevoie? De persistență. Degeaba ai un obicei de a te trezi 10 zile dimineața la ora 5 ca să alergi 30 de minute, dar apoi 2 ani de zile nu alergi defel. Trebuie să fii constant! Creierul are nevoie de acțiuni repetitive pentru a învăța. Organismul uman are nevoi zilnice, de aceleași nevoi zilnic (hrană, odihnă etc.). Odihna e bună, dar să fie cu măsură.

Când vrei să realizezi ceva anume, parcă imediat te pui la disciplină. Tragi un pic de tine să te încadrezi într-o anumită normă. Cei care vor să slăbească se pun și își schimbă alimentația sau renunță la mâncare. Cei care vor să slăbească cu adevărat, își impun un stil de viață bazat pe sport. Ideea e să nu faci 1000 de abdomene într-o zi și 10 zile să nu mai faci nimic. N-are rost să te chinui o zi… Trebuie să persiști, dar ca să persiști ai nevoie de pași mici. Fă 50 de abdomene 100 de zile, apoi crește la 60 de abdomene 50 de zile. Progresul constant, chiar dacă este mic, e de durată…

Rezultatele care contează s-au dezvoltat în timp. Cine a câștigat cursa la 100 de metri la Jocurile Olimpice nu s-a pregătit cu două luni înainte de competiție, ci cu ani… Vrei să fii bun la ceva? Ai nevoie de disciplină, dar trebuie să persiști, să insiști, mai ales atunci când e cel mai greu.

Când dai de greu înseamnă că ai ajuns la un moment de cotitură. Acolo e punctul în care trebuie să se producă o schimbare, să crești, să evoluezi. Dacă ești disciplinat, mergi înainte și persiști. Dacă te bate vântul, atunci te lași.

Disciplina face totul? Dacă ești persistent în acțiunile tale, atunci cu disciplină faci totul…

#PersistăÎnDisciplină


Sursă imagine: Hao Zhang on Unsplash

Mulțumesc pentru simplul fapt că ți-ai făcut timp să citești articolul! Dacă vrei, poți susține blogul cu o donație lunară:
Become a patron at Patreon!
Distribuie și altora:
Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile